Начало Избрани Щайнер ще издаде специална книга през 2023 г.

Щайнер ще издаде специална книга през 2023 г.

434
0
Гюнтер Щайнер, Хаас
Гюнтер Щайнер, снимка Хаас

Гюнтер Щайнер работи върху книга, която ще бъде издадена през април 2023 г. В нея ще се разказва за всички събития, които са се случили в отбора на Хаас през сезон 2022 в F1.

Книгата на Щайнер носи заглавието „Оцеляваш, за да караш.“ Това е очевидно намигване към поредицата за F1 на Нетфликс  „Drive to Survive.“ Именно там шефът на Хаас придоби толкова култов статус. Той обещава книгата да бъде безкомпромисна,  откровена и разказана в неподражаемия стил на Щайнер.“


Сезон 2022 започна по изключително драматичен начин за Хаас. Американският екип се намираше в сериозна криза през миналата година след като не спечели нито една точка. Причината за този негативен резултат бе решението на Щайнер за пренасочване на всичките ресурси на Хаас за новото поколение автомобил. Така на практика екипът на Джийн Хаас използваше болида от 2020 г.

Проблемите за Хаас започнаха още по време на предсезонните тестове в Барселона, когато Русия започна военен конфликт в Украйна. Няколко дни след започването на инвазията американският отбор реши да се раздели както с Никита Мазепин, така и с тогавашния си основен спонсор Уралкали. Компанията за калиеви торове е собственост на руския олигарх и баща на Никита Дмитрий Мазепин. Американският отбор все пак успя да намери нов титулярен спонсор няколко месеца по-късно.

Впоследствие руснакът бе заменен от Кевин Магнусен. Датчанинът направи изненадващо завръщане в F1 след като прекара 2021-ва в САЩ. Магнусен започна сезона с невероятно пето място, след което донесе още ценни точки. По този начин американският отбор спечели най-големият си актив от точки за последните три години. В края на сезона Магнусен донесе изненадващ полпозишън след като спечели квалификацията за Гран при Сао Пауло.

Първата половина на сезон 2022 обаче бе белязана и от тежките инциденти на Мик Шумахер, които струваха много скъпо на Хаас. Това бе една от причините, поради които екипът от Канаполис не успя да развие по най-добрия начин автомобила VF-22. В крайна сметка слабите резултати и катастрофите на Шумахер принудиха Щайнер да освободи германеца за сметка на сънародника му Нико Хюлкенберг.

„Не мисля, че бих могъл да избера по-активна година от тази, за да документирам някои от многото неща, през които трябва да премине един директор на отбор в F1, сподели Щайнер.

„Никога досега не съм водил дневник. Въпреки че обичам да гледам напред, беше забавно да се върна назад през тази година. Няколко пъти проверявах тази книга и размишлявах върху многото възходи и падения, с които се сблъскахме в екипа на Хаас.“

„В крайна сметка върховите постижения се открояват повече. Нека да започнем от завръщането на Кевин Магнусен в Бахрейн и първите точки на Мик Шумахер на Силвърстоун. След това ще стигнем до първия полпозишън в историята на отбора в Бразилия и осмото място в шампионата на конструкторите. Да ви кажа честно, сезонът беше доста добър за нашия отбор.“

„Упоритата работа на всички в нашия екип ни върна в борбата за точките във Формула 1. Не мога да не благодаря на усилията и отдадеността на всички, които са част от екипа на Хаас.“

„Надявам се хората да се насладят на този поглед към нашия сезон 2022. В допълнение се надявам, че те ще се присъединят пътуването ни през 2023 г. Тогава искаме да надградим тазгодишните успехи и сме още по-силни“, завърши Гюнтер Щайнер.