Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Щайнер: Животът ми е хубав, особено след като напуснах Хаас преди началото...

Щайнер: Животът ми е хубав, особено след като напуснах Хаас преди началото на този сезон

1576
0
Гюнтер Щайнер
Гюнтер Щайнер; снимка: Хаас

Гюнтер Щайнер отново коментира темата за напускането на Хаас. 58-годишният специалист призна, че е „трябвало да си тръгне от американския тим по-рано.“ Щайнер добави, че сега животът му е много по-хубав в сравнение с предишните няколко години.

Щайнер беше освободен от Хаас в началото на 2024 г. Основната причина за това нещо бе свързана с различията между него и Джийн Хаас за това как трябва да бъде управляван отбора

Самият Щайнер беше фокусиран върху бързо развиващия се пейзаж на F1. В него отборите влагат ресурси и укрепват на инфраструктурата си, изграждайки модерни фабрики, за да спечелят предимство спрямо всички останали. Заради това той призова Хаас да инвестира много повече средства, за да не изостава прекалено.

Собственикът на отбора обаче имаше коренно различно мнение. Според него, съществуващата им структура, оскъдния бюджет и уникален модел с работата на няколко локации ще даде повече предимство. Джийн Хаас също така вярваше,  че трябва да се оптимизира това, с което вече разполага тима. Той призова да се увеличи ефективността и да се използва по-иновативен подход на работа.

Щайнер все пак продължава да се занимава с F1 и работи за Скай Германия. Освен това той работи по нова книга и има своя колонка в сайта на Формула 1. Той каза, че е имал повече време за размисъл през изминалата зима и признава, че е трябвало да напусне Хаас по-рано.

„Животът ми е хубав, особено след като напуснах Хаас преди началото на този сезон. Последните няколко седмици са първият път, в който се откъсвам от F1 от около десетилетие насам. Това време беше добро за мен.“, сподели Щайнер.

„Колкото повече време минава, толкова повече виждам, че останах в Хаас твърде дълго. Когато се оттеглиш получаваш яснота и виждаш какво трябва да направиш. Докато си там постоянно отричаш и мислиш, че можеш да го направиш, но в крайна сметка не можеш“, добави бившият шеф на Хаас.

Щайнер обясни, че битката във втората половина на класирането без възможността за подиуми, е започнала да изчерпва ентусиазма му

Хаас дебютира в F1 на сцената през 2016 г. Американският отбор направи силно впечатление, след като Ромен Грожан финишира шести в Австралия и пети в Бахрейн. Но през следващите години екипът се намираше в завой и не успя да завърши по-високо от топ. Изключение прави четвъртото място на Грожан в Гран при на Австрия 2018.

„С това, с което разполагахме, все още можехме да се борим за това да сме седми, осми или девети. Въпреки това не можеш да се бориш за подиуми, ако не разполагат с инструментите, които имат другите отбори“, добави Щайнер.

„Да правя подобно нещо в дългосрочен план не е това, което искам в живота си. Не искам да бъда отново седми или осми. Това вече съм го правил. Искам да съм в състояние да се боря за места в челото.“

„Когато Тото Волф започна работа в Мерцедес, по онова време отборът не беше на върха. Да, те имаха предимството с двигателя в началото. Той обаче настрои всичко правилно, за да бъдат успешни в средносрочен план. Всички видяхме, че те спечелиха осем поредни шампионата при конструкторите.“

„Същото е и с Ред Бул. Колко време им трябваше, за да стигнат дотам? Всяка година те продължаваха да стават все по-добри. Нужно е търпение и дългосрочно планиране за такива неща“, каза още Щайнер. Той не отхвърли възможността един ден да се върне в F1 на пълен работен ден, стига да бъде на правилното място.

„Бих се върнал в F1 в бъдеще. Това обаче ще се случи в правилния проект, който е направен както трябва“, добави още италианско-американският специалист.