Начало Formula E News Щофел Вандоорн спечели състезанието в Монако

Щофел Вандоорн спечели състезанието в Монако

683
0
Щофел Вандоорн, Мерцедес
Щофел Вандоорн, снимка Формула Е

Щофел Вандоорн спечели еПри на Монако. Пилотът на Мерцедес изпревари по средата на надпреварата Мич Еванс от екипа на Ягуар. Новозеландецът потегли от полпозишън и спечели последните две състезания по улиците на Рим. В крайна сметка Вандоорн изразходва най-добре своята електроенергия и не бе толкова засегнат от периодите на кола за сигурност и жълти флагове на уличната писта в Монте Карло. Последното място на подиума зае Жан-Ерик Верн от екипа на DS Techeetah.

Най-доброто потегляне направи Мич Еванс. Пилотът на Ягуар успя да се защити от Паскал Верлайн от екипа на Порше. Зад тях Верн се отбраняваше от Вандоорн. Като цяло първата обиколка премина доста спокойно, въпреки трудната и тясна писта в Монако.

Когато състезанието бавно започна да се разгръща, Еванс бе застрашен от Верлайн, който обмисляше да направи изпреварване на шикана след тунела.

Това се случи в момента, в който редица пилоти избраха да използват първите си активирания на атакуващия  режим.  като Жан-Ерик Верн бе първият от участниците в челото, който използва режима на по-висока мощност от 250 kW.

По този начин Верн беше в позиция да поеме лидерството, когато Еванс и Верлайн също минаха през зоната за активация. В крайна сметка Верлайн изглеждаше с големи шансове за победата.

След това Еванс загуби още едно място от Вандоорн, а Верлайн изпревари Верн и пое лидерството в състезанието с режим на атака в джоба си.

Но Верлайн започна да забавя темпото, давайки преднина на Верн, който на следващата обиколка започна да атакува за втори път, което щеше да се окаже в негов ущърб.

Малко след преполовяването на състезателната дистанция, Верлайн получи технически проблем в своя болид и намали скоростта. Германският състезател спря на пистата след тунела и предизвика развяването на жълти флагове по цялото трасе. От това най-много пострадаха Жан-Ерик Верн и Лукас ди Граси, които тъкмо започнаха да използват вторите си атакуващи режими.

Малко по-късно съотборникът на Верлайн Андре Лотерер имаше контакт с Оливър Роуланд от екипа на Махиндра Рейсинг. По този начин и двата автомобила на Порше отпаднаха в рамките на няколко минути.

В челото Верн загуби две места от Вандоорн и Еванс. До края на надпреварата белгийския състезател необезпокояван от никого, успя да спечели в Монако. Това бе първа победа за Вандоорн от началото на новия сезон във Формула Е и общо трети в неговата кариера. Подиумът бе допълнен от Мич Еванс и Жан-Ерик Верн.

Четвъртото място в Монако зае Робин Фрайнс от тима на Енвижън Рейсинг. Пети финишира Антонио Феликс да Коща (DS Techeetah), следван от Лукас ди Граси (Вентури) и Ник Касиди (Енвижън Рейсинг). Топ 10 допълниха Себастиен Буеми (Нисан), Джейк Денис (Андрети Аутоспорт) и световният шампион Ник де Врийс с Мерцедес. Бившият пилот от F1 Антонио Джовинаци имаше малко по-добър уикенд. Италианецът завърши на 14-та позиция и бе точно зад своя съотборник в тима на Дракон Пенске Аутоспорт Серхио Сете Камара.