Начало Moto News Стоунър развали фиестата на испанците на Херес

Стоунър развали фиестата на испанците на Херес

33
0
Кейси Стоунър,Хонда

Австралийският пилот на Хонда, Кейси Стоунър, развали испанската фиеста, като пред публиката на пистата Херес де ла Фронтера успя да изпревари местните любимци Хорхе Лоренцо (Ямаха) и Дани Педроса (Хонда). Състезанието се състоя на сухо, но някои мокри места напомняха за преваляванията преди него. На върха се разви интересен двубой между Стоунър и Лоренцо, който световният шампион реши в своя полза. В своето стотно състезание пък Педроса успя да се отчете с подиум.

Стоунър и Лоренцо избраха еднакви гуми, но испанецът имаше по-сериозни проблеми, особено с предната си гума. Все пак второто място му позволи да запази първото си място в класирането при пилотите, където преднината на Лоренцо пред австралиеца е четири точки.

Състезанието започна с добър старт, както обикновено, за Педроса, който поведе колоната. Зад него се наредиха Лоренцо, Андреа Довициозо (Tech3-Ямаха) и Ники Хейдън с Дукати. Кал Кръчлоу (Tech3-Ямаха) скоро обаче успя да изпревари Хейдън, макар и с малко твърда маневра, заради която пилотът на Дукати загуби още една позиция. Довициозо пък изпревари Лоренцо за второто място и след края на първата обиколка подреждането бе Педроса, Довициозо, Лоренцо, Кръчлоу, Стоунър и Хейдън. Щефан Брадл (LCR-Хонда) успя да изпревари Алваро Баутиста (Gresini-Хонда) и Бен Спийс (Ямаха) и да застане седми.

Довициозо не успя да се радва дълго време на второто си място, като още във втората обиколка бе изпреварен от Лоренцо и Стоунър, който се хвърлиха да преследват Педроса. Скоро той бе изпреварен, като Стоунър за първи път пое водачеството в третата обиколка, след като той, Лоренцо и Хейдън изпревариха Педроса. През това време съотборникът на Хейдън, Валентино Роси, се бореше за десетата позиция с Хектор Барбера (Pramac-Дукати).

Малко по-късно Стоунър и Лоренцо вече бяха успели да се откъснат от Хейдън и Педроса, към чиято група се числяха също така Довициозо, Кръчлоу и Брадл. В крайна сметка именно испанецът успя да се наложи и да запише подиум при своето състезание номер 100 в MotoGP.

В челото пък Стоунър не изпусна водачеството и записа първа победа за сезона, за съжаление на хилядите испански фенове по трибуните. Кръчлоу остана четвърти, следван от Довициозо, Баутиста, Брадл, Хейдън и Роси.