Начало Moto News Стоунър с победа на финала във Валенсия

Стоунър с победа на финала във Валенсия

45
0
Кейси Стоунър,Хонда

Световният шампион Кейси Стоунър успя да спечели и последното за сезона състезание във Валенсия. Австралиецът, който доминира и в квалификацията успя да постигне своята десета победа за тази година и да закръгли точките, с които спечели шампионата при пилотите на 350.

Времето изигра сериозна роля през този уикенд, като в състезанието положението не бе много различно. Надпреварата започна на сухо, като Стоунър поведе убедително, но във финалната фаза на състезанието започна да вали. Австралиецът загуби преднината си, като бе настигнат от Бен Шпийс. Пилотът на Ямаха дори успя да поведе и да излезе като водач в последния завой, но при ускорението Хонда-та на Стоунър с оказа с предимство. Трети завърши пък Андреа Довициозо, за когото това бе последно състезание за Хонда.

Още при старта Алваро Баутиста със Сузуки падна в първия завой, като отнесе със себе си двамата пилоти на Дукати, Валентино Роси и Ники Хейдън, както и Ранди де Пюние (Прамак Дукати). И четиримата пилоти отпаднаха, като единствено Хейдън изглежда имаше проблеми, защото дълго време се държа за дясната си китка, която в крайна сметка сложи и в торба с лед.

Стоунър поведе, като зад него се разигра интересна битка между другите двама пилоти на Хонда, Дани Педроса и Андреа Довициозо. Те бяха следвани отблизо и от Шпийс. Пилотите на Хонда се бореха помежду си и за третото място в крайното класиране и това направи битката помежду им изключително ожесточена. Изпреварванията помежду им бяха почти безкрай. В крайна сметка Шпийс обаче реши да се намеси в борбата, като първо изпревари Педроса, седем обиколки преди финала, а в последствие направи същото и с Довициозо.

Шест обиколки преди края започналия дъжд се усили значително и Стоунър намали сериозно темпото си. Шпийс бе най-бързия човек на трасето и успя да настигне и дори да изпревари австралиеца. Стоунър изпусна точката си на спиране, три обиколки преди края и това позволи на тексасеца до го изпревари. Развръзката обаче остана за финала, след като пилотът на Хонда излезе по-добре от последния завой, задържа се за кратко в сянката на Шпийс и използва оптимално ускорението на своята Хонда. В крайна сметка американецът завърши на едва 0,015 сек. зад съперника си.

Така Стоунър стана последният пилот спечелил с двигател от 800 куб. см. след като бе и първият с триумф с този агрегат.

Сезонът завърши, но още във вторник и сряда Хонда, Ямаха и Дукати ще тестват новите си прототипи с двигатели от 1000 куб. см.