Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Стратегията играе все по-голяма роля в надпреварите, твърдят Пирели

Стратегията играе все по-голяма роля в надпреварите, твърдят Пирели

42
0
гуми,Пирели

Стратегията играе все по-голяма роля в развитието и изхода от надпреварите в тазгодишния шампионат на Формула 1, твърдят от Пирели.

Компанията предоставя медиум и софт типове гуми на отборите за четвъртия кръг от първенството – Гран при на Китай. Там са използвани доста различни стратегии досега, но не рядко пилотите са завършвали доста близо един до друг. Изборът на спецификации е продиктуван от сравнително гладката настилка и плавните завои.

Това ще е третият старт, в който ще се използва комбинацията медиум/софт. Състезанието е скоро след теста в Бахрейн и отборите вече имат доста познания за това как работят гумите с много сложните автомобили за настоящия сезон. В резултат на това стратегиите стават все по-голям фактор в надпреварите – коментира спортният директор на Пирели Пол Хембри. – Китай е писта, където ефективността на добрата стратегия е била демонстрирана многократно. Отборите ще се надяват да приложат натрупаните знания от първата част на сезона и да изследват някои нови стратегически опции. В Шанхай сме виждали и променливо време, така че винаги съществува възможността за бърза смяна според обстоятелствата.

Консултантът на Пирели Жан Алези отбеляза, че не познава много добре пистата в Китай, но досега е гледал доста вълнуващи надпревари на нея. Според него първоначалната фаза на развитие на болидите вече е преминала и екипите ще извличат все повече от наличните гуми.

Пистата в Шанхай се отличава с поредица бързи завои. Важно е да се изберат правилни карти за управление на двигателя, за да се избегне превъртането на колелата и съответно повреждането на гумите. Нивото на аеропритискане в Китай е високо, а това означава сериозна скорост в кривите. Около 80% от обиколката се изкарват в завиване. Трасето е най-взискателното към спирачките в целия календар.

Миналата година надпреварата бе спечелена от Фернандо Алонсо (Ферари) със стратегия с 3 спирания в бокса. Той стартира от трета позиция на грида със софт, след което направи три стинта с медиум.