Начало Рали Стратиева спечели трета европейска титла при жените

Стратиева спечели трета европейска титла при жените

501
0
Екатерина Стратиева
Екатерина Стратиева, снимка: ERC

Екатерина Стратиева с Пежо 208 R2 спечели титлата при жените в Европейския рали шампионат (ERC) за 3-и път. Катя, с навигатор Георги Аврамов, завърши на първо място при дамите в рали Унгария, на 3-о в клас RC4 и на 14-о в общото класиране.

Състезанието беше изключително тежко за всички екипажи. През по-голямата част валеше дъжд и трасетата бяха мокри и коварни. Именно те хванаха неподготвена лидерката в шампионата при жените Набила Тежпар.

В неделя сутринта тя се удари в дърво и се обърна по таван. Така Тежпар отпадна от надпреварата, което означаваше, че Стратиева само трябва да завърши ралито, за да грабне титлата. Катя стори именно това. Така тя си осигури 3-а титла при дамите след тези през 2014 и 2015 г.

За Стратиева и Аврамов уикендът не мина без проблеми. В 9-ата отсечка от надпреварата двамата получиха повреда в трансмисията, но успяха да стигнат до финала.

„С оглед на класирането преди този старт трябваше да спечеля 15 т. повече от Набила за да стана шампионка, което означаваше че между нас трябва да има минимум 2 автомобила от 2WD за ERC, обясни след финала Екатерина. – Това беше много трудно постижимо, с оглед на малкото заявени участници – общо 6 с нас двете.

Затова стратегията ни беше от самото начало да взимаме всяка една отсечка с максимално голяма разлика и по този начин да създадем допълнителни напрежение в екипа на Набила, за да може в някой етап да допусне грешка и да изостане много назад или да отпадне. В 9-ата с дължина около 25 км успяхме да направим разлика от 44 секунди.

И нашата тактика проработи. Още на следващия етап Набила допусна грешка в един от калните завои и отпадна от състезанието. Благодаря на тима ми, защото за първи път имах толкова добра кола в условията на дъжд. Благодаря на навигатора ми и на всички за подкрепата. Огромни благодарности на основния ми спонсор Петрол АД, както и на Verso Travel, BAUHAUS Bulgaria, Boro Teracol и Astra Optic.“

Екатерина Стратиева
Екатерина Стратиева и Георги Аврамов