Начало Избрани Строл разказа как стигна до Бахрейн: Целият ми свят се сгромоляса, когато...

Строл разказа как стигна до Бахрейн: Целият ми свят се сгромоляса, когато паднах дни преди тестовете

1742
0
Ланс Строл
Ланс Строл, снимка Андро Дюлгерян

Ланс Строл отново коментира инцидента, който претърпя в края на миналия месец. Пилотът на Астън Марин не се съобразил с прогнозите на лекарите, след което се е включил в Гран при на Бахрейн и е финиширал шести. Канадецът призна, че целия му свят се е „сринал“ след като е паднал от своето колело и се е озовал в болница.

Строл падна от своя велосипед на 18 февруари по време на тренировка в Испания. Няколко дни по-късно Астън Мартин обяви, че 24-годишният състезател пропуска предсезонните изпитанията в Бахрейн и бе заменен от Фелипе Другович. Имаше огромна вероятност той да не участва в първия старт за годината.

Травмите на канадеца включваха счупване и разместване на дясната китка, натъртване на лявата китка, частично счупване на лявата ръка, както и счупване на големия пръст на десния крак.

Строл прекара няколко дни в болница в Малага. После пилотът на Астън Мартин веднага отлетя за Барселона. Там той бе опериран от известния хирург от MotoGP  д-р Хавиер Мир. Канадецът е бил на път да изгуби надежда, че ще успее да се възстанови навреме за откриващото състезание за сезон 2023

„Паднах от велосипеда си си и се сгромолясах много тежко. Веднага разбрах, че и двете ми китки са счупени. Забелязах нараняването на пръста си едва в края на деня, защото бях толкова съсредоточен върху китките си“, сподели Строл в подкаста F1 Nation.

„Целият ми свят се сгромоляса, когато паднах дни преди тестовете. Вече си мислех, че вероятно ще пропусна няколко състезания. Всички тези мисли минаваха през главата ми и дори ми пречиха да спя нормално. Беше наистина ужасно да се контузя точно няколко дни преди началото на тестовете.“

Строл претърпява операция на едната си китка близо 48 часа след инцидента. По време на нея д-р Мир и екипът му поставят специална пластина и няколко винта в дясната китка на пилота на Астън Мартин, за да ускорят възстановяването му.

„Той направи тази операция на дясната ми китка, а след това ми сложи гипс на лявата. След това ми каза: е те обездвижим за две до четири седмици на лявата китка, но не знаем колко време ще отнеме да се възстанови дясната. Надяваме се [в] Бахрейн да започнеш да се движиш. Може би ще можеш да караш. Възстановяването на палеца на крака ще изисква повече време.“

Възможността Строл да се появи на стартовата решетка в Бахрейн изглеждаха все по-малки след края на тестовете. Пилотът на Астън Мартин започна рехабилитацията си доста добре и се чувстваше по-добре от очакваното. Миналата седмица д-р Мир даде зелена светлина на участието на Строл в Бахрейн. След това канадецът прекара доста време в симулатора на Астън Мартин, в което той натоварваше китките си.

Пилотът на Астън Мартин не е смятал, че ще се върне зад волана на AMR23 толкова скоро

„Не смятам, че толкова скоро ще мога да се кача в колата. В един момент не можех да се движа. Бях толкова далеч от това да съм в състояние да карам. Бях само с моя остеопат Хенри , с който правехме рехабилитация по 10 часа на ден.“

„Миналата седмица, около понеделник или вторник, изведнъж започнах да усещам малко повече движение. В сряда бях на симулатора и ме болеше адски много. Въпреки болката обаче си казах: „Хей, може би ще успея да го направя до началото на FP1“, разкри Строл.

„[Лекарят каза], че китките са достатъчно здрави, за да се състезавам. Така че си казах: „Добре, позакърпен съм, просто ще отида да опитам.“

„Успях да се кача в колата в петък. Както и да е, това беше страхотен житейски опит и ще бъде  чудесна история, която някой ден ще разказвам на вечеря.“

Вчера Строл написа пост в социалните мрежи. Пилотът на Астън Мартин разказа подробно за „приключението“ си и изрази благодарността си към всички, които са помогнали за завръщането му на стартовата решетка.

„Рехабилитацията изискваше упорита работа и постоянство. Но благодарение на невероятния медицински екип и с подкрепата на моите приятели и семейство, успях да преодолея болката и да се върна на пистата в Бахрейн с моя отбор и колегите ми пилоти. Ние го направихме! Благодарен съм на всички, които ме подкрепиха, изпратиха ми мили бележки и пожелания“, написа Строл в Инстаграм.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Lance Stroll (@lance_stroll)