Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Строл с 3 места назад на грида в Мексико заради катастрофата с...

Строл с 3 места назад на грида в Мексико заради катастрофата с Алонсо

1318
0
Ланс Строл
Ланс Строл; снимка: Астън Мартин

Ланс Строл получи наказание преместване с три места назад на стартовата решетка в Мексико заради катастрофата с Фернандо Алонсо по време на Гран при на САЩ. Двамата се бореха за седмо място след прибирането на колата за сигурност. Испанецът тръгна да изпреварва пилота, който догодина ще му е съотборник в Астън Мартин. Строл маневрира в последния момент, за да се защити и последва удар. Алпин-ът отскочи във въздуха, излетя настрани и се удари в мантинела. Въпреки това Алонсо успя да закара колата до пита, където ѝ смениха носа. Той продължи състезанието и в крайна сметка финишира шести.

„Да, наистина мръднах късно, но разликата в скоростта бе голяма. Опитвах се да преценя ситуацията от това къде го виждах в огледалата. Но не е като да съм ударил колата му отстрани. Оставих му много място вляво на пистата – нито съм го притискал към стената, нито нищо“, заяви Строл след финала на пистата Circuit of the Americas.

„Той можеше да направи маневрата по-рано и по-вляво. Не беше необходимо да се доближава толкова до мен. Има много варианти, по които да се разглежда инцидентът.“

„Не, не се притеснявам заради това, че догодина ще сме съотборници. Ние сме автомобилни състезатели. Такива неща се случват в надпревара“, каза още Строл

Стюардите обявиха по време на състезанието, че ще разследват инцидента след финала. Те постановиха, че вината за катастрофата е в по-голяма степен на Строл.

„Очевидно е, че реакцията на пилота на кола №18 относно опита за изпреварване на болид №14 е закъсняла. Той отива наляво и според стюардите носи по-голямата част от вината“, се казва в решението.

„При рестарта се опитах да изпреваря Строл, той мръдна към мен и колелата се докоснаха. Мислех, че няма да мога да продължа след инцидента, който беше доста плашещ. Но този автомобил е наистина много здрав и успях да продължа, след като сменихме носа“, заяви Алонсо.

Двукратният световен шампион каза също така, че много се гордее с тима си и усилията по време на Гран при на САЩ.

„Невероятно е, че успяхме да накараме гумите да изкарат толкова дълго време“, допълни испанецът.

Алонсо бе много доволен от класирането си, но по-късно го загуби вследствие на протест на Хаас заради падналото му дясно огледало.