Начало Автомобили Студенти от Русе с нов екологичен автомобил на Shell Eco-marathon Европа

Студенти от Русе с нов екологичен автомобил на Shell Eco-marathon Европа

212
0
Shell Eco-marathon Европа 2019
снимка: Shell

Отборът „Автомобилист“ от Русенския университет „Ангел Кънчев“ ще представи за шеста поредна година на Shell Eco-marathon Европа 2019 своята визия за ефективен, интелигентен и подобряващ качеството на въздуха транспорт. Студентите ще се състезават със своя изцяло нов автомобил в категорията „Прототипи“, задвижвани от електрическа батерия.

За участието си през 2019 г. отборът работи по електромобил с изцяло нови елементи и олекотено купе. Теглото на последното е под 30 кг. Създаден е ергономичен волан, облекчаващ работата на пилота, чрез намаляване на натоварването. Това му позволява да управлява всички процеси и да получава необходимата информация за скоростта, разхода на енергия, броя на обиколките. Както и за средната скорост, без да сваля ръце от него.

Специално внимание е отделено и на окачването, с което да се улесни управлението. Изработен е и нов контролер, който оптимизира разхода на енергия на автомобила. През 2019 г. управлението отново е поверено на опитните пилоти Илияна Минковска и Елица Накова.

„Без здравия екипен дух, сплотеността, усърдната работа и отдадеността на екипа нямаше да можем да осъществим всички иновативни промени по новия автомобил. Уверен съм, че сме готови да постигнем значително по-добри резултати от предишни години“, каза ръководителят на отбора доц. д-р Симеон Илиев.

„С всяка изминала година стандартът на работа и конкуренцията в Shell Eco-marathon се повишават. Радвам се, че българските участници непрекъснато усъвършенстват своите автомобили с цел да се представят повече от достойно. Вярвам, че с всяка изминала година и заедно ще намерят решения за екологичното бъдеще на транспорта“, заяви Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.