Начало Избрани Стюарт: Време е Хамилтън да се оттегли от F1

Стюарт: Време е Хамилтън да се оттегли от F1

3707
0
Люис Хамилтън, Мерцедес
Люис Хамилтън, снимка Мерцедес

Легендата на F1 сър Джеки Стюарт смята, че Люис Хамилтън е трябвало да се оттегли от спора, докато е бил на върха, вместо да търпи болката, че вече не е претендент за шампионската титла.

В края на миналия сезон Хамилтън изпусна рекордна осма световна титла. Това се случи при извънредни и неправомерни обстоятелства в последното състезание за годината в Абу Даби. Пилотът на Мерцедес бе победен от своя съперник от Ред Бул Макс Верстапен.

Британецът има договор с Мерцедес до края на 2023 г. Този сезон той се завърна с намерение отново да се бори за короната в F1. За нещастие, проблемите на германския тим, които се появиха след влизането в сила на новите технически правила попречиха на Хамилтън отново да бъде в борбата за полпозишъни и победи.

В допълнение, Хамилтън трябва да се пребори с новия си съотборник Джордж Ръсел. Бившият пилот на Уилямс се справя по-добре с управлението на болида W13. Също така е най-постоянния състезател на стартовата решетка след като е завършил в топ 5 през всички 9 състезания от началото на сезон 2022 в F1.

Според Стюарт, Хамилтън е трябвало да сложи край на кариерата си в F1 когато все още е бил на върха.

„Той се справи изключително добре“, каза Стюарт в подкаста The Convex Conversation.

„Люис произхожда от скромна среда. Баща му е имал четири или пет работи, за да събере средства, които да позволят на неговия син да кара картинг. След това е бил забелязан от Рон Денис, който е решил да го вземе под крилото си, защото е бил много добър в картинга. После Хамилтън дебютира в спорта с Макларън и започна да печели Гран при. Той изключително талантлив.“

Когато дойде време да напусне [Макларън], това беше негово решение, а не на Денис“, добави Стюарт. „Люис сам избра да отиде в Мерцедес, защото видя техния бъдещ потенциал.“

Стюарт смята, че сега Хамилтън изпитва известни затруднения, защото има нов съотборник, който е по-бърз от него в квалификациите досега през годината. Седемкратният световен шампион ще има огромни затруднения в това да се пребори с по-амбициозния си съотборник. Бившият пилот от F1 смята, че Хамилтън вече трябва да мисли за оттегляне.

Великият шотландец прекрати своята кариера в края на сезон 1973 г. след третата си световна титла. Сър Джеки Стюарт е убеден, че Хамилтън ще има успешно развитие в някоя друга област, в която той има голям интерес.

Той харесва да се занимава музика и култура. Освен това обича дрехите. Търговията с парцали би била напълно подходяща за него“, казва 27-кратният носител на Гран при.

Сигурен съм, че ще бъде много успешен, защото печели огромни пари, защото е най-добрият за времето си.“

Но независимо от постиженията на Хамилтън, Стюарт настоява, че е време той да окачи каската си.

„Време е Хамилтън да се оттегли от F1. Жалко, че не беше си тръгнал, когато все още бе на върха. Но не мисля, че това ще се случи точно сега.“

„Но въпреки това е по-разумно да спрете, отколкото да преживеете цялата болка от това, че не можете да сторите това, което сте правили преди.“