Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Суперсофт дебютира по улиците на Монте Карло

Суперсофт дебютира по улиците на Монте Карло

68
0
гуми,Пирели

Гумите суперсофт ще дебютират в Гран при на Монако, след като отборите от Формула 1 караха в първите пет надпревари от сезон 2011 г. с хард и софт. Сместа е в едната крайност на гамата на Пирели, като сред основните й характеристики са много кратко време за достигане на оптимална работна температура и издръжливост в рамките на по-малко от 10 обиколки. В началото на надпревара, когато колите са най-тежки (тъй като са с гориво за цялата състезателна дистанция) суперсофт няма да изкарат и десетина тура.

Повечето пилоти и тимове в Гран при смятат, че гумите ще имат решаваща роля за развитието на надпреварата по тесните улици на Княжеството. Там обаче трябва да се внимава повече от обичайното, тъй като и минимално разсейване може да приключи в предпазните бариери. Времето също може да изиграе роля в борбата.

Монако е фантастично състезание, което няма никакъв смисъл от една страна (тъй като е толкова различно спрямо всички останали), но от друга остава перлата в короната на Формула 1. Вълнуваме се, че гумите ни суперсофт ще дебютират там, макар че всъщност това да е напълно ново приключение за всички нас, тъй като сме тествали само на нормални писти досега – коментира моторспорт директорът на компанията Пол Хембри. – Сместа суперсофт е създадена да дава изключително представяне за кратък период от време, но с цената на издръжливостта. Това ще наложи внимателно обмисляне на стратегиите от страна на екипите.

В Монако се кара с най-ниска скорост от всички писти през годината. Нивото механично сцепление се променя непрекъснато, тъй като вечер след тренировки улиците (част от тях) се отварят за нормалното движение в града.

Най-успешният пилот в Монте Карло е Аертон Сена – той има 6 победи там (пет от тях поредни). Макларън са с най-много триумфи в Княжеството – 15, последният от които бе постигнат от Фернандо Алонсо пред 2007 г. Тази надпревара държи рекорда за най-малко спирания в бокса. През 1992 г. са направени само 2 пита – Мартин Брандъл (Бенетон-Форд) в 17 об. и Найджъл Менсъл (Уилямс-Рено) в 71-и тур. Едва четирима състезатели пък са класирани през 1966 г.