Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Съртис: Хамилтън да мисли, преди да говори за затворените кокпити

Съртис: Хамилтън да мисли, преди да говори за затворените кокпити

70
0
Джон Съртис

Шампионът във Ф1 за 1964 г. Джон Съртис заяви, че Люис Хамилтън първо трябва да да мисли, преди да говори относно затворените кокпити или т.н. предпазен „ореол“. Британецът, без да ги е изпробвал, ги определи като най-грозно изглеждащото подобрение в историята на Ф1. те вече бяха изпробвани от пилотите на Ферари Кими Райконен и Себастиан Фетел по време на предсезонните тестове в Барселона.

Съртис, който е единственият в историята пилот, печелил световната титла във Формула 1 и в кралския клас по мотоциклетизъм, загуби сина си Хенри на пистата по време на състезание от Формула 2 през 2009 г. Тогава откъснала се гума от болида на друг състезател се удари с висока скорост върху главата на Хенри и той в последствие загина.

„Преживях трагедията да загубя Хенри пред очите си. Животът му може би щеше да бъде спасен от подобно предпазно средство като „ореола“, заяви Съртис. –  Хамилтън трябва да мисли, преди да говори така. Особено когато става въпрос за сигурността на неговите колеги и на него самия. Той носи по-голяма отговорност като шампион и неговите думи трябва да служат за пример. Ако той не повлияе на ФИА при бъдещото решение, кой може да го направи?“