Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Сутил: Хокенхайм е специална писта за мен

Сутил: Хокенхайм е специална писта за мен

62
0

Адриан Сутил е един от общо шестимата немски пилоти във Формула 1 в момента, подготвящи се за 11-ия кръг от световния шампионат за 2010 г., който ще се проведе този уикенд в родината им. Състезателят на Форс Индия върви чудесно този сезон и споделя очакванията и надеждите си за домашната надпревара.

– Предстои домашното ти състезание в Германия – сигурно се чувстваш по-специално от обикновено?

– За мен е втора поредна надпревара след Силвърстоун, където се намира базата екипа. Сега отиваме на Хокенхайм, а тази писта има, разбира се, специално значение за мен. Всъщност това е първото трасе, което видях – дойдох на посещение на път за семейна визита преди години и просто седях, мечтаейки какво би било, когато стигна F1. Връщането там, след като вече съм го постигнал, е истинска магия. Състезавал съм се на Хокенхайм много пъти с различни коли: Формула Форд, Формула BMW, сега Формула 1. Там съм правил някои от най-силните си надпревари. Печелил съм и винаги, когато финиширах, се качвах на подиума. Чувството да съм на тази писта с наистина конкурентоспособен автомобил ще е невероятно. Определено ще пробвам да постигна успех като в малките формули.

– Какво мислиш за самата писта?

– Страхотна е. Никога не съм карал на старата й версия, макар че през 2002-а минах по късата конфигурация. Новият вариант е прекрасно трасе. Първият завой е бърз и е истинско предизвикателство, а след правата има много тясна крива – наистина бавна, но добро място за изпреварвания. След това се излиза на най-хубавата част, стадиона. Там най-добре се усеща атмосферата, настроението на хората. Двойният десен преди старт-финалната права пък е специален завой, много труден. Според мен ако имаш сериозен опит на тази писта, можеш да спечелиш [време] в тази крива. Надявам се на предимство у дома!

– Имаш ли чувството, че при присъствието на общо шест немски пилоти в тазгодишния шампионат на Формула 1 състезанието в Германия ще е още по-уникално?

– От началото на кариерата ми в F1 винаги е имало голям немски контингент, а сега наистина сме шест пилоти и единият е Михаел Шумахер. Надявам се да присъстват още повече хора, да е още по-хубаво. Аз лично ще се концентрирам върху моята работа – да извлека най-доброто от автомобила и отбора, както и завърша в топ 10. Миналата година на Нюрбургринг стартирах седми, но финиширах извън точките, така че сега искам да довърша започнатото. Разполагаме с достатъчно добър автомобил за тази цел. Чувствам се уверен, а това ми състояние на духа обикновено се отразява и на трасето.