Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Сутил най-бърз в първата тренировка от новия сезон

Сутил най-бърз в първата тренировка от новия сезон

46
0

Адриан Сутил от тима на Форс Индия постигна сензационно най-добро време в първата тренировка на пистата Сахир в Бахрейн, където в неделя започва новият световен шампионат във Формула 1. Второ време даде Фернандо Алонсо (Ферари), трети е Роберт Кубица с Рено. Завърналият се във Формула 1 Михаел Шумахер (Мерцедес) остана с 10-о време, което бе по-слабо с около 1 секунда от топрезултатите на Сутил и Алонсо. Точно такава бе разликата и в последните тестове преди началото на първенството между топвремената на Михаел и тези на фаворитите и тя явно не бе стопена тази сутрин след монтирането на новия двоен дифузьор.

Тренировката започна при отлично време. Температурата на пистата бе 40 градуса, а на въздуха – 30. Всички пилоти в сесията караха само с по-твърдите гуми за уикенда от типа медиум. Суперсофт ще бъдат ползвани след обяд.

След като всички направиха по един опознавателен тур на трасето, което е удължено с около 850 м и има 8 нови бавни завоя, пръв серия от обиколки започна Хейки Ковалайнен с кола на завърналия се във Формула 1 тим на Лотус. Компания скоро му правеше съотборникът му Ярно Трули. Около 30 минути след началото започнаха сериите и на останалите.

Пилотите на Макларън Дженсън Бътън и Люис Хамилтън бързо оглавиха класирането след първите серии от по 6-7 обиколки, като МР4-25 вървеше отлично, а в тима всички притеснения около работата на задното крило вече са спомен, след като снощи ФИА го призна за редовно. Малко по-късно обаче Алонсо ги изпревари с 1:56.909 мин, а Сутил бе още по-бърз и слезе до 1:56.888 и след това до 1:56.696 мин, което бе най-добрата обиколка за сесията.

Сутил демонстрира отново напредъка на Форс Индия и от тестовете тази зима, като колата на индийския екип наистина бе бърза не само на правите (благодарение и на двигателя Мерцедес), но и в бавната нова част на пистата. Съекипникът на Адриан Тонио Лиуци потвърди добрите впечатления от VJM 03 със седмо време.

Вторите серии от по десетина обиколки, направени по-късно в тренировката, бяха с вече използваните гуми и резултатите при всички не се подобриха.

В по-дългите серии отлично темпо демонстрираха пилотите на Ред Бул Марк Уебър (9-и) и Себастиан Фетел (13-и), които бяха най-близо до темпото си от първите серии.

За първи път на пистата днес се появи колата на Испания Рейсинг, като точно час и десет минути след началото за първи път Бруно Сена напусна бокса, но последваха само 2-3 опознавателни тура.

В същото време вторият болид за Карун Чандок още се сглобява.

На този етап добре се представи Тимо Глок от Върджин, който зае 19-а позиция пред пилотите на Лотус и направи 8 обиколки.

Резултати