Начало Други Създават автомобилен шампионат само за жени от 2019 г.

Създават автомобилен шампионат само за жени от 2019 г.

27
0

Автомобилни състезателни серии само за жени ще има от следващата година. Те ще се казват W Series и ще започнат от пролетта на 2019 г. Някои от състезанията ще бъдат на най-известните писти в Европа, а ще има надпревари в Австралия, Азия и Америка.

Колите ще бъдат еднакви – Tatuus T-318 от Формула 3, както и двигателите. Последните ще бъдат 4-цилиндрови 1.8-литрови турбомотори Autotecnica Motori. Скоростните кутии ще бъдат 6-степенни секвенциални Sadev.

За шампионата ще бъдат предоставени около 18-20 болида, на които ще бъде вградена и защитната система на кокпита – halo. Подборът на състезателките ще бъде много сериозен, като всички кандидатки ще минат през тестове на пистата, такива на симулатор, фитнес изпитания и др.

Подборът ще премине под ръководството на група от експерти, които имат десетилетия опит във Формула 1. Сред тях са бившият пилот и настоящ коментатор Дейвид Култард, дългогодишният дизайнер Ейдриън Нюи, Дейв Райън, който има 40 г. в спорта като част от управлението на тимовете на Макларън и Мейнър.

Няма да има такса за участие, а общият награден фонд ще е 1.5 млн. долара. Шампионката в сериите ще вземе $500 000 от тях, а парични награди ще има за всички до 18-о място.