Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Сузи Волф: Не съм приключила със състезанията

Сузи Волф: Не съм приключила със състезанията

114
0
Сузи Волф

Целта на Сузи Волф е да се състезава и занапред в кариерата си, заяви самата тя. Състезателката се присъедини към Уилямс през април 2012 г. и в момента заема позицията на развоен пилот в отбора, като дори първа кара новия болид за F1 FW35, изпълнявайки аеродинамичен тест на трасето Идиада в Испания. Следващата стъпка за шотландката е да получи суперлиценз за Формула 1, за какъвто се изисква пилотът да е навъртял 300 километра с кола за Гран при.

Вече стана ясно, че ролята на Волф по развитието на болида за 2013 ще се увеличи, след като отборът е доволен от свършената от нея работа през 2012 г. Тя няма да участва в петъчните тренировки преди надпреварите през сезона.

Сузи разясни защо се е оттеглила от сериите DTM след като прекара 7 години в тези серии:

Прекратих участието си в DTM, защото 7 години се състезавах там и чувствах, че няма какво повече да постигна. Опитах да направя най-доброто, достигнах максимума си там и нямаше начин да продължа да вървя напред. Когато взех решението (да си тръгна), не беше заради съзнателно желание да върша повече работа в Уилямс. Взех го през май миналата година. Просто се случи така, че имах възможността да тествам през октомври.

Тогава Волф навъртя 100 км по време на спонсорско събитие с болида FW33.

След този тест Майк (Кахлън) ме попита дали искам да увелича ролята си в отбора. Нямах състезателна програма като тази в DTM (която е доста натоварена) и можех да посветя повече време на работата в тима. Беше напълно естествен прогрес. Но решението ми за новата година е отново да стъпя на подиума, заради това все още на съм приключила със състезанията. Мисля, че ще разгледам възможността да участвам в надпревари от GT или нещо подобно, просто защото се наслаждавам толкова много на карането.

Волф категорично отрича, че ще участва в състезания от Льо Ман, защото съпругът й (Тото Волф, моторспорт директорът на Мерцедес) й е забранил. Тя мисли, че 24-часовото състезание на Спа или други състезания от този ранг ще бъдат добро предизвикателство и опит за нея.

Във връзка с високата позиция на своя съпруг, който допреди няколко месеца беше изпълнителен директор на Уилямс Гран при Холдингс, а сега вече е в конкурентния отбор на Мерцедес, Сузи коментира:

Той не е враг на отбора, а все още е приятел на екипа. Очевидно има много работа за вършене в Мерцедес. Определено го виждам доста по-рядко тези дни. Разбира се, ние всички сме състезатели и 100% ще има случаи тази година, в които единият ще бъде щастлив в неделя вечер, а другият може би не толкова. Ще се подкрепяме и може би просто ще говорим по-малко за Формула 1 вкъщи. Спомням си как се прибрах от един ден, прекаран във фабриката и той ме попита как е минал денят ми, на което отговорих: „Моят ден мина добре.”. Няма нужда да казвам нищо повече.

Тя също така добави, че оставането й в отбора не е било обсъждано, след като съпругът й напусна екипа:

Моята роля в Уилямс никога не е била под съмнение. Аз се гордея, че съм член на отбора. Така или иначе имахме подписан договор и не е имало никакви дискусии.

По време на вторите предсезонни тестове стана ясно и че през пролетта ще излезе документален филм за живота и кариерата на Сузи Волф. Той е продукция на BBC и е озаглавен „Най-бързата жена в света”. Режисьор е братът на Сузи Дейвид Стодарт. Също така се разбра, че Люис Хамилтън и Дейвид Култард ще се появят във филма.

Снимките бяха едно от най-трудните неща, които някога съм правила. Аз съм човек, който държи да не показва личния си живот. Това, че брат ми ме следва в продължение на девет месеца, и то през някои трудни моменти, нека кажем, че беше голямо предизвикателство – каза Сузи.

Дейвид от своя страна признава, че понякога е било трудно да намери баланса между ролята на режисьор и брат:

Беше трудно да комбинирам двете роли. Трябваше да запомня, че съм там, за да заснема историята на Сузи, но по време на по-трудните моменти се появява инстинктът на брат. Понякога трудно намирах баланс, но е чудесна история, която трябваше да бъде разказана. Сузи беше много открита и честна и аз съм й изключително благодарен за това, както и че ми даде шанс да надникна в живота във Формула 1.