Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Сузука с нов договор за провеждане на Гран при на Япония поне...

Сузука с нов договор за провеждане на Гран при на Япония поне до 2029 г.

265
0
Гран при на Япония, Сузука
пистата Сузука; снимка: Пирели

Гран при на Япония ще остане в календара на Формула 1 и ще продължи да се провежда на пистата Сузука, след като ръководството на спорта сключи нов петгодишен договор с организаторите на надпреварата. Това означава, че състезанието със сигурност ще е част от листата до 2029 г. включително.

Сузука е една от любимите писти на пилотите не само в F1

Високоскоростното трасе с 18 завоя допада и на феновете. Конфигурацията е от така наречената „стара школа“. Самата писта е тясна и наказва дори най-малката грешка. S завоите и 130R пък са сред най-прочутите завои в света редом с Червената вода на Спа-Франкоршамп в Белгия, Сен Дево, казиното и пристанището в Монте Карло и т.н. На Сузука са се състояли някои легендарни състезания, често решаващи за световната титла във Формула 1.

През сезон 2024 Гран при на Япония ще се състои през април вместо на обичайния си слот през втората половина на състезателната година

Преместването на старта на Сузука е част от усилията на спорта да съчетава по-добре надпреварите. Така F1 се стреми към обявената си цел да елиминира вредните емисии в спорта до 2030 г. Тазгодишната Гран при на Япония ще е между стартовете в Австралия и Китай. Целта е да се намалят пътуванията.

„Сузука е специална писта и част от същността на спорта ни. Радвам се, че F1 ще продължи да се състезава там поне до 2029 г.“, коментира президентът и главен изпълнителен директор на Гран при Стефано Доменикали.

„Този сезон се подготвяме да се върнем в Япония по-рано от обичайното. Бих искал междувременно да изразя огромната си благодарност на организаторите и екипа на Honda MobilityLand за подкрепата на усилията ни към рационализиране на календара и опитите ни да направим спорта си по-устойчив. Феновете ни в Япония обичат F1 с уникална страст. Нямам търпение да изживеят заслужени емоции и тази година“, добави Доменикали.

От името на организаторите президентът на Honda MobilityLand Цуйоши Сайто отбеляза, че Сузука за първи път ще приеме F1 през пролетта.