Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Всички събития на Сузука в събота отменени заради тайфуна Хагибис

Всички събития на Сузука в събота отменени заради тайфуна Хагибис

2146
0
дъжд
снимка Спас Генев

Всички предварително планирани за провеждане в събота събития на пистата Сузука бяха отменени минути преди началото на първата свободна тренировка за Гран при на Япония. Сред тях са третата сесия и квалификацията за 17-ия кръг от световния шампионат на Формула 1 за 2019 г. Причината е тайфунът Хагибис.

Официалното изявление гласи:

„В резултат на предвижданията за сериозно влияние на тайфуна Хагибис върху организацията на Гран при на Япония Mobilityland и Японската автомобилна федерация (JAF) решиха да отменят всички планирани за събота, 12 октомври събития. ФИА и Формула 1 подкрепят тяхното решение в интерес на безопасността на зрителите и всички хора на пистата Сузука. Програмата се променя в съответствие с новите условия. Пистата ще бъде затворена за публика и медии.“

Квалификацията за Гран при на Япония е насрочена за 10 часа местно време (4 часа българско време)

Стартът на надпреварата е в 14:10 часа (8:10 ч. българско време).

Хагибис вече предизвика отмяна на други спортни събития, сред които два от мачовете в световното първенство по ръгби. От East Japan Railway предупредиха, че вероятно ще има промени в разписанията на влаковете им в събота и неделя. Други компании директно спряха редица пътувания. Спрени са всички вътрешни полети на Nippon Airlines от и до летищата Нарита и Ханеда. От Japan Airlines смятат, че ще им се наложи промяна в цели 90% от техните полети. Ранните предупреждения са резултат от вече придобит опит при предишни сериозни метеорологични събития.