Начало MotoGP News Сузуки не може да напусне MotoGP без разрешение от Дорна

Сузуки не може да напусне MotoGP без разрешение от Дорна

542
0
Сузуки GSX-RR MotoGP
снимка, Сузуки

Сузуки не може да напусне MotoGP просто така. Това заяви Дорна. Притежателят на търговските права за шампионата обясни, че договорът на компанията не позволява това да бъде направеноедностранно.“

В понеделник вечерта сайтът Motorsport.com разкри, че Сузуки ще се откаже от MotoGP в края на сезон 2022. Това е шокиращо решение на японската марка, което е било съобщено на отбора по време на теста на испанската писта Херес. Очакваше се тази сутрин Сузуки да направи официално изявление за излизането си от световния шампионат по мотоциклетизъм на ФИМ. За момента от японската компания нямат официална позиция относно бъдещето си в MotoGP.

Това може да е резултат от изявлението на притежателя на правата за MotoGP Дорна Спортс. То бе публикувано днес следобед. Вкоето се казва, че решението на Сузуки да се откаже от MotoGP не може да бъде взето самостоятелно.

Всички производители в шампионата в момента имат контракт с Дорна за участие в MotoGP до края на 2026 г. Сузуки подписа нов петгодишен договор, който започна да действа тази година.

В същото изявление ръководният орган каза, че ще вземе решение за размера на стартовата решетката за 2023 г. , ако Сузуки действително се откаже от шампионата след негово съгласие. Също така заяви, че имависоки нива“ на интерес от страна на екипи, които искат да се присъединят към решетката., които включват и „официални фабрики.“

„След неотдавнашните слухове, според които Сузуки ще напусне MotoGP в края на 2022 г. , Дорна Спорт се свърза официално с фабриката в Япония, за да им напомни, че условията на договора им за участие в MotoGP не им позволяват да вземат това решение едностранно“, се гласи в официалното съобщение на Дорна.

Ако обаче Сузуки напусне след споразумение между двете страни, Дорна ще вземе решение за идеалния брой пилоти и отбори, които ще се състезават в клас MotoGP от 2023 г.“

Дорна продължава да получава висок интерес от редица официални фабрики и независими отбори, които искат да се присъединят към решетката на MotoGP. Мотоциклетният спорт продължава да бъде глобален пример за близко съревнование, иновации и забавление. той достига до стотици милиони фенове по света.“

Интересът на тези страни беше потвърден отново през последните 24 часа.“

Засега не е ясно кои външни отбори са проявили интерес към присъединяване към решетката. Преди екипът на Леопард Рейсинг се интересуваше от участие във висшия клас.

Понастоящем стартовата решетка е ограничена до 24 мотоциклета. В идеалния случай Дорна би искала шестима производители да разполагат с по четири машини. От другата страна, в момента Дукати има осем, Ямаха, КТМ и Хонда имат по четири. Същевременно Сузуки и Априлия разполагат със само два мотоциклета.

Тази година Сузуки имаше сериозни подобрения по двигателя, целящи намаляване на изоставането на правите. Също така назначи нов шеф на екипа в лицето на Ливио Супо. При евентуално напускане на японците, бъдещето на Алекс Ринс и Жоан Мир в шампионата ще бъде несигурно. От другата страна към Мир има непотвърден интерес от други производители.