Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Свалилият обвиненията от Хорнер юрист бил личният адвокат на Йоовидя?

Свалилият обвиненията от Хорнер юрист бил личният адвокат на Йоовидя?

2632
0
Чалерм Йоовидя, Дараний Йоовидя
Чалерм Йоовидя и съпругата му Дараний; снимка: Майкъл Потс

Провелият разследването срещу Кристиан Хорнер юрист, въз основа на чийто доклад от Ред Бул свалиха от шефа на тима от Милтън Кийнс обвиненията в непристойно поведение, бил личният лондонски адвокат на Чалерм Йоовидя. Твърдението е на английското списание Business F1. То бе единственото, което си позволи да публикува името на отправилата обвиненията срещу Хорнер жена. След това се говореше, че 50-годишният английски мениджър е заплашил изданието със съдебни действия. Засега няма информация за такива.

Business F1 твърди, че има информация от анонимен източник – същият, отговорен за разпространението на скрийншотове от снимки и предполагаеми разговори на Хорнер с обвинилата го в непристойно поведение жена.

Според непотвърдената информация докладът на юриста бил изпратен първо на Чалерм Йоовидя, а не на борда на компанията Ред Бул в Австрия. Причината: той бил личният лондонски адвокат на тайландския милиардер. В публикацията се твърди, че докладът се състоял от около 200 страници. Обвиненията били минимално застъпени за сметка на подробно описание на резултатите, постигнати от Хорнер като ръководител на Ред Бул в F1. В материала са изброени и адвокатите на самия Хорнер, сред които е и кантората на въпросния юрист

В материала на изданието са посочени името на провелия разследването адвокат и кантората му. Той бил над 70-годишен с огромен опит в бизнес въпроси, тоест сливания, придобивания, несъстоятелност, конфликти. В юридическите – и не само – среди било добре известно, че е правният представител и лондонски адвокат на семейство Йоовидя.

Ако всичко това е вярно, то би поставило в нова светлина независимостта на разследването срещу Хорнер. От Ред Бул изрично посочиха, че са наели външен за компанията адвокат да проверява обвиненията. Самият Хорнер многократно изтъкваше, че е съдействал изцяло на проверката. Причината всички да си мълчат кой точно е провел разследването била, че Йоовидя на практика им се явява работодател като собственик на мажоритарния дял от Ред Бул.

Чалерм Йоовидя притежава 51% от компанията Ред Бул, основана от неговия баща Чалео и Дитрих Матешиц. До смъртта на австрийския милиардер делата на концерна се управляваха от Австрия. Смята се, че Матешиц е имал споразумение със семейство Йоовидя да ръководи Ред Бул както намира за удачно, въпреки че е миноритарен собственик, като ги уведомява за решенията си. След смъртта му собствеността премина в ръцете на сина му Марк Матешиц. Ръководството на компанията пък бе поето от борд от трима души. Мениджмънтът продължава да е в Австрия.

През последната почти година и половина от смъртта на Матешиц обаче в Ред Бул явно се води борба за власт, при това с дейното участие на ръководството на тима от Формула 1. Предполага се, че нито една от страните не може да взима еднолични решения. Говори се обаче, че Йоовидя обмисля дори преместване на цялата компания в Тайланд.