Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Световният съвет одобри 1,6-литровите двигатели, премахна правилото за заповеди от бокса

Световният съвет одобри 1,6-литровите двигатели, премахна правилото за заповеди от бокса

33
0
ФИА

Световният съвет за автомобилен спорт към ФИА взе някои важни решения относно бъдещето на Формула 1 на днешното си заседание, проведено в Монте Карло. Тази вечер в Княжеството се провежда гала церемонията, на която всички шампиони от дисциплините под егидата на световната автомобилна федерация получават титлите си.

Съветът одобри днес въвеждането на нова спецификация двигатели в Гран при от 2013 г. с цел продължаващо снижаване на разходите и по-голямо внимание към нуждите на автомобилната индустрия. След разговори с производителите на агрегати и експерти в тази област е постигнато споразумение моторите да са 4-цилиндрови, 1,6 литра, с директно впръскване под високо налягане с до 500 бара и максимум 12 000 об/мин. С тези двигатели трябва да се постигне 35-процентно намаление консумацията на гориво плюс още съществени предимства спрямо конвенционалните версии. През 2013 г. ще е разрешено ползването на 5 мотора на пилот, като за годините след това се предвижда ограничението да е 4 броя.

Останалите промени в техническия и спортен правилник за 2011 г., приети на заседанието, са както следва:

– Член 39.1, забраняващ заповедите от бокса, се премахва. На отборите ще бъде напомняно, че всяко действие, уронващо авторитета на спорта, попада под санкциите на член 151с от Международния спортен код и други съответни правила.

– Разрешени са изменения в наказанията, налагани от стюардите.

– Преразглеждане поведението на пилоти и управление.

– Ограничение ширината на питлейна.

– Въвеждане на правило, разрешаващо на директора на състезанието да затваря питлейна по време на надпревара от гледна точка на сигурността.

– Връщат се гумите интермедия за 2011 г.

– Налагане на санкция срещу всеки пилот, който не е използвал и двата типа сухи гуми на разположение по време на състезание.

– Промяна в правилото за скоростни кутии – те трябва да се използват вече в пет последователни старта вместо в четири.

– Изясняване на това кога колите могат да изпреварват колата за сигурност.

– Изглаждане принципите на правилата, постановяващи и засягащи използването на подвижни задни крила и пр.

За 2012 г. се предвижда радио-комуникацията на отборите да бъде достъпна за излъчване, промяна в горивото и т.н.