Начало Автомобили Свръхмодерно рециклиране: Opel ADAM спестява суровини и енергия

Свръхмодерно рециклиране: Opel ADAM спестява суровини и енергия

35
0
Opel Adam

Във всеки нов автомобил 85% от материалите трябва да бъдат рециклирани съгласно EU End of Vehicle Life Directive (Европейска директива за края на автомобилния живот). И тази насока ще става все по-стриктна: от 2015 г. 95% от материалите, формиращи цялостното тегло на новите автомобили, трябва да може да се рециклира. Opel е подготвен за изпълнението на тази директива, тъй като производителят от Рюселсхайм работи с рециклирани компоненти от 1990 г. На практика четири одобрени типа рециклати се използват в Opel Calibra тогава – днес те са нараснали до 200 в цялата моделна гама. Това позволява на Opel да използва общо 45 000 тона рециклирани материали в своите автомобили всяка година.

В стилния Opel ADAM се използва потенциално рекорден брой от 170 компонента. Този факт е в перфектна хармония с философията на градския лайфстайл автомобил, който спестява ресурси благодарение на малкия си размер, ниския разход на гориво и големия брой на рециклирани материали. Това означава също,че въглеродният отпечатък на този екологичен модел се намалява още по време на производството му в завода на Opel в Айзенах. Ето още една специална характерна черта на ADAM – това е единственият малък автомобил на германски производител, който освен това се произвежда в Германия. Работните налягания и температури, които са необходими за обработката на гранулите от рециклирани материали, са по-ниски от тези за нови материали. Спестяването на енергия по този начин води до намаляване на емисиите на въглероден двуокис с 30% в рамките на производствения процес.

Суровините за корпусите на предните светлини, монтажните елементи на броните и водния дефлектор, разположен между двигателния отсек и предпазната кора, се изработват от рециклирани полимери. Основа за създаването на използваните за целта несмесени чисти гранули са пластмасови капачки за бутилки. От въпросните черни гранули се създават високотехнологични компоненти, с помощта например на процес на леене под налягане на разтопени пластмаси. Рециклираните материали могат да бъдат дори по-добри от новите полимерни продукти, тъй като са по-малко податливи на деформации, както и на разширяване и свиване. В Opel ADAM дори всмукателният колектор е изработен от рециклирани материали. Този детайл е изключително здрав, като издържа без да променя качествата си на температури в диапазона -40° до около +200° C, каквито се достигат при рециркулацията на отработили газове. Други предимства на рециклираните материали са поведението при вибрации (ниско ниво на риск от счупване), устойчивостта на ултравиолетови лъчи и прецизността при монтаж с минимални отклонения на размерите на компонентите създадени от тях.

В днешни дни Opel е индустриален лидер в разработването и използването на рециклирани материали. Те се произвеждат от доставчици, които стриктно следват нашите изисквания. Ние използваме рециклирани полимери, когато това има значение. По този начин спестяваме материали и енергия, намаляваме влиянието върху околната среда без да правим каквито и да било компромиси по отношение на техническите качества на детайлите – отбелязва Михаел Аблесон, вицепрезидент отговорен за инженеринга, обяснявайки концепцията за устойчиво развитие на Opel.