Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Тод: Да изчакаме заключенията от разследването за Бианки преди да съдим

Тод: Да изчакаме заключенията от разследването за Бианки преди да съдим

44
0
Жан Тод,Матео Бончиани

Президентът на ФИА Жан Тод призова да се изчакат резултатите от разследването на катастрофата на Жул Бианки преди да се дават оценки и да се съдят действията на организаторите и останалите ръководни лица в Япония.

Пилотът на Маруся се удари на пистата Сузука в задната част на трактор, излязъл да прибере Заубер-а на катастрофиралия по-рано Адриан Сутил. Той е в болница в Йокаичи, като състоянието му е критично, но стабилно.

– Има поредица събития, довели до инцидента. В ретроспекция всичко може да изглежда просто. Но съдбата може да има драматични последствия. Обяснихме станалото в детайли и създадохме комисия, която да проведе разследване. Не изчакаме заключенията преди да съдим. За момента съм оставил обясненията на рейс директора (Чарли Уайтинг) – заяви Тод пред Ла Газета Спортива.

Уайтинг разясни на брифинг в Сочи обстоятелствата около катастрофата. Той обаче не пое никаква вина за станалото и част от медиите реагираха негативно на това – особено италианските.

– Светът е разделен на 200 държави. Всеки си има собствена идея. Реакцията в италианските медии бе негативна, но в Германия бе различна, във Великобритания също. Но както казах, да изчакаме заключенията на комисията. Трябва да разделя нещата на две: моите отговорности като президент на ФИА и чувствата ми. Синът ми е опустошен от факта, че човек, който му е близък като брат, е в такава ситуация. Никога не бива да приемаме каквото и да е за даденост и да се отпускаме по отношение на сигурността. Повтарях го и преди инцидента на Жул, казвам го и сега. Дълги години хората виждаха сериозни катастрофи, от които пилотите се отърваваха невредими. Започнаха да мислят, че е нормално никой да не пострада при удар с 200 км/ч. Но това не е нормално. Това е чудо. Зад подобно постижение има огромно количество работа. И в същото време в нашия спорт не съществува 100% безопасност.

Тод обясни също така, че е посетил Михаел Шумахер, който е в дома си в Швейцария. Седемкратният световен шампион се възстановява след тежко падане на ски, вследствие на което претърпя две мозъчни операции и бе половин година в изкуствена кома. Французинът е близък с цялото семейство на бившия пилот, с когото заедно спечелиха пет титли във Ферари.

– Михаел има невероятна съпруга и семейство. Битката продължава. С него имаме приятелство, обич. Страдахме много преди да започнем да печелим и станахме близки. А в моменти на нужда, виждаш кои са приятелите ти – допълни президентът на ФИА.