Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Тост отхвърли твърдения, че настоящите F1 болиди са прекалено лесни за каране

Тост отхвърли твърдения, че настоящите F1 болиди са прекалено лесни за каране

40
0

Шефът на Торо Росо Франц Тост отхвърли твърдения, че настоящите болиди за Формула 1 са прекалено лесни за каране.

Световният шампион за 1997 г. Жак Вилньов заяви, че изглежда всеки може да управлява такъв състезателен автомобил. Това стана във връзка с предстоящия дебют в Гран при на 17-годишния Макс Верстапен, когото канадецът нарече дете.

– Изглежда всеки може да кара F1 болид, докато в дните, когато баща ми се състезаваше, пилотите бяха смятани за герои и седяха зад волана на почти невъзможни чудовища – обясни Вилньов пред италианското издание Омникорсе.

Бившият пилот на Торо Росо Хайме Алгерсуари допълни, че последното поколение F1 кои е направило спорта „достъпен за всички”:

– Всичко беше друго, когато аз започнах да се състезавам. Дори един тест бе изтощителен. Трябваше да се адаптираш месеци наред. Пилотите, които влизаха във Формула 1, бяха специални. Сега F1 е като по-скъп вариант на световните серии (на Рено) – с по-твърди гуми и по-тежки болиди, по-малко аеропритискане и по-ниска скорост.

Тост обаче не е съгласен нито с Вилньов, нито с Алгерсуари. Според него технически погледнато Формула 1 е по-сложна от всякога.

– Пилотите трябва да променят спирачния баланс преди всеки завой, настройките на двигателя на правите, както и да използват системите за регенериране на енергия, за да подготвят задвижващата система за маневра за изпреварване – продължи Тост. – Като цяло състезателите имат далеч повече неща за вършене в кокпита, а управлението си е толкова сложно, колкото беше и преди. За някой като Макс пистата е била училище. Той на практика е израснал по трасетата и вече има огромен опит. Освен това е част от компютърно поколение, свикнало да натиска безброй бутони и постоянно да променя настройки по воланите.