Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Малайзия няма да поднови договора си за Гран при след 2018 г.

Малайзия няма да поднови договора си за Гран при след 2018 г.

59
0

Малайзия няма да поднови договора си за домакинство на Формула 1, който изтича след края на 2018 г. Това обяви министърът на културата и туризма на страната Назри Абдул Азис днес. Пистата Сепанг приема всяка година състезание от 1999 г. насам.

Бъдещето на състезанието бе поставено под съмнение още преди месец след среща на акционерите на пистата Сепанг и министъра на финансите, на която бяха отчетени спада на продажба на билети и рекордни ниските телевизионни рейтинги в историята на състезанието.

След срещата министърът на младежта и спорта на Малайзия Каири Джамалудин обяви, че провеждането на надпреварата излиза твърде скъпо на страната, която трябва да се фокусира върху по-популярното състезание от MotoGP.

„Сегашният контракт е от 2016 до 2018 г. И когато изтече, няма повече да има F1, каза Азис пред местните медии. – Посещаемостта намалява и сега атрактивността на спорта е по-малка. Харчим по 97 млн. долара на година. Цената да си домакин на F1 се увеличи 10 пъти спрямо първото ни състезание.”

Новината идва само часове след като Бърни Екълстоун обяви, че организаторите на Гран при на Сингапур също искат да се откажат от домакинство на F1 след края на 2017 г.