Начало Други Том Кристенсен се оттегля от спорта

Том Кристенсен се оттегля от спорта

43
0

Едно от най-големите имена в автомобилния спорт – деветкратният победител в 24 часа на Льо Ман Том Кристенсен – слага край на кариерата си.

Датчанинът ще участва за последно в състезание в Сао Пауло (Бразилия) в края на ноември – тогава ще се проведе последния кръг от WEC (World Endurance Championship). 47-годишният пилот ще остане представител и партньор на Ауди Спорт.

– Имах привилегията да карам за най-добрия отбор и за най-готиния автомобилен производител в продължение на 15 години. Имах невероятни съотборници и работих с фантастични хора. С Ауди имах възможност не само да спечеля много титли и надпревари, но и да изпитам незабравими, вълнуващи моменти. Да напусна тима като състезател е трудно за мен. Но денят – рано или късно – идва – сподели Кристенсен.

Шефът на Ауди Моторспорт отбеляза, че загубата на личност като Кристенсен е огромна, но тимът разбира решението му да спре активната спортна дейност, докато още е на върха.

– Том е последният пилот от поколението, с което Ауди започна да се състезава при прототипите – продължи той. – Тази година той показа, че все още е сред най-добрите и най-бързи пилоти в сериите със спортни автомобили. Ще ни липсва като пилот, но той ще продължи да ни подкрепя с огромния си опит и характер. Щастливи сме, че Том Кристенсен бе и ще продължи да бъде Ауди-анец с цялото си сърце и душа.

Първата победа на Льо Ман е от 1997 г. с Порше. Доктор Улрих привлича Кристенсен в Ауди в края на 1999 г. Датчанинът постига заедно с Франк Биела и Емануеле Пиро първата победа на марката в надпревара със спортни автомобили – в 12 часа на Себринг през март 2000 г. През юни същата година идва първият успех в 24 часа на Льо Ман. Екипажът е първият в историята на прочутата надпревара за издръжливост, който я печели три поредни пъти. От 2003 до 2005 г. Кристенсен взима още три успеха – с Бентли и клиентски екипи на Ауди, като по този начин записва шест поредни триумфа. Взима победи още през 2008 и 2013 г. – общо 9 триумфа в изкючително трудното състезание. Кристенсен е най-успешният пилот в 24 часа на Льо Ман на всички времена.

Сред останалите му успехи са титла в американските серии Льо Ман през 2002 г.; 9 полпозишъна, 4 победи и 18 подиума в немския шампионат за туристически автомобили (DTM).