Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Трудно сбогуване на Лотус с Белгия

Трудно сбогуване на Лотус с Белгия

44
0

Камионите на Лотус най-накрая са напуснали падока на пистата Спа в Белгия. Това съобщава френския Canal Plus четири дни след края на уикенда там. Въпреки третото място на Ромен Грожан в неделното състезание, Лотус имаха доста неприятен уикенд. Съдия-изпълнител описа имуществото на отбора заради иск от страна на бившия пилот на екипа Шарл Пик. Французинът изпълняваше ролята на трети пилот на тима и трябваше да вземе участие в няколко петъчни тренировки през миналата година. Това обаче не се случи, въпреки че неговите спонсори бяха превели финансови средства към отбор.

Именно затова бе и голямата драма в Белгия. Самият Пик изисква отбора да му възстанови 800 хил. евро, докато TMG и Bell са с по-скромни суми (280 хил. и съответно 80 хил. евро). В противен случай имуществото на екипа в Белгия трябваше да остане запорирано. С производителят на каски решение бе намерено още преди началото на първата свободна тренировка. Сега остава Лотус да се разберат с TMG и Пик.

„Убедени сме, че бързо ще бъде намерено решение“, заяви изпълнителния директор на TMG Роб Лойпен в началото на седмицата. Смята се, че проблемът с Пик също е решен до такава степен, че да може да бъде открит пътя за преговори с Рено. Френският производител не крие, че прави проучване за завръщането си в Енстън. Целта е французите отново да стартират във Формула 1 със собствен отбор.

Според AutoHebdo двете страни са се разбрали Рено да преведе тази година 7,5 млн. евро. Останалата сума от 50 млн. евро трябва да бъде платена през следващите 10 години. Така Рено ще придобие 60% от акциите на отбора, Ален Прост ще вземе 10% и ще изпълнява представителна роля подобно на Ники Лауда в Мерцедес, а Жерар Лопес ще задържи 30%.