Начало Автомобили Тест: Мощен и пестелив Ford Kuga

Тест: Мощен и пестелив Ford Kuga

4540
0

На фона на лавината от новости в гамата на Ford, които ни заливат тази година, вече утвръдилият се на пазара Kuga, сякаш няма с какво да ни изненада. Оказа се, че не е така, защото наред с новите модели, по другите се работи усърдно в насока на ефективност, икономия на горива, екологичност.

Затова тестът на Ford Kuga с новия 2.0-литровият TDCi, който е с подобрена икономичност, си струваше. На всичко отгоре автомобилът има и нови цветове. Намислих си да се разходя през Петрохан до Монтана, а от там до Видин и обратно. Да, но при тръгване поглеждам стрелката на резервоара, който показва, че ¾ пълен. Правя си сметка, че горивото може да стигне, защото компютърът показва 620 км до бензиностанцията. Не само че стигна нафтата, но дори и остана.

Новата гамата двигатели е допълнена с усъвършенствания 2.0-литров дизел, който отговаря на стандартите Евро 6. Моторът е 2.0-литровият TDCi със 180 к.с. – най-мощният в гамата на Kuga. Има и един с по-малко коне – 150, но в тествания автомобил той бе най-мощния с 6-степенна автоматична Powershift трансмисия. Това, че моторът е с повече коне си пролича веднага, когато по завоите на Петрохан се налагаше да изпреварвам пъплещи камиони и по-бавни автомобили. Автоматикът работи добре и изобщо не съжалявах, че колата не е с другата кутия 6-степенна механична. Въртящият момент от 400 Нм е страхотен, особено при средни обороти. Както вече стана дума, агрегатът отговаря на стандартите Евро 6 и вредните СО2 емисии са намалени. За първи път погледах радхода на гориво преди Берковица. Не вможех да повярвам – средният бе 5,2. И това в автомобил на малко повече от 2000 км пробег, при автоматична трансмисия, работещ климатик и при баирите на изкачването на Петрохан и завоите при спускането от северната страна на Балкана след това. Комбинираният е разход по каталог е 4.7 л/100 км, но и в града е намален в тази версия, заради Старт-Стоп системата. Освен това двигателят определено е доста по-тих, дори и при рязко подаване на газ. За цялото пътуване разходът стана 5,5 л на 100 км. Най-важното бе, че в резервоара имаше 1/3 от горивото или за още около 340 км.

Kuga наистина е един от най-практичните автомобили на Ford, особено с новия 2.0 л TDCi. С представянето в Европа, Ford позиционира Kuga като Smart Utility Vehicle (вместо общоприетото значение на абревиатурата SUV – Sport Utility Vehicle, заради многообразието от технологии, които изобилстват в модела. Много впечатляваща е интелигентната система 4х4 с мигновени реакции в рамките на 1/7 оборот от колелото. Но не е само тя, защото нищо не липсва и от електронните помощници за безопасност, вкбючително системата за предотвратяване на удари с ниска скорост, която задейства спирачките, ако водачът не реагира. Друга хитринка в помощ на примерните домакини и „обичащите“ да пазаруват мъже е отварянето на багажника без ръце с безключов достъп и с поднасяне на крака под задната част на автомобила. Вече е позната системата Ford SYNC, която позволява гласовото управление на телефона и аудио системата; като част от нея е системата за помощ при аварийни ситуации, която в случай на инцидент автоматично набира номер 112 чрез свързания с Bluetooth мобилен телефон и дава информация за инцидента. Не е за чудене, че Kuga има максималните 5 звезди за безопасност на Euro NCAP.

Цвят кола не кара, на когато един модел обогати палитрата си е друго. Сега клиентите на Kuga разполагат с дори още по-модерна гама от цветове, от която да избират, с представянето на искрящия нов цвят Tiger Eye. Проучване на Ford сочи, че в последните години е нараснала популярността на топлите, земни тонове като кафяво и оранжево. Обратната връзка от клиентите показва, че гамата на Kuga би спечелила от по-широкия избор от цветове, затова вече се предлагат Ruby Red, Magnetic и Deep Impact Blue.

Вариантите за оборудване на Kuga също са обогатени с новото ниво Titanium Plus, което надгражда богатия Titanium с: Bi-Xenon HID фарове с автоматично регулиране по височина и вградени умиватели, дневни LED предни и задни светлини, предни и задни паркинг сензори, система за полуавтоматично паркиране, 18” алуминиеви джанти, Sony премиум аудио система с Bluetooth, SYNC и 4.2″ TFT цветен дисплей, USB/iPod порт, AUX вход за външни музикални устройства, кожен волан с червени акценти и пълен тунинг пакет.

За ограничен период от време, интелигентният SUV на Ford се предлага при ултра специални условия, стартиращи от 29 750 лв. без ДДС. Посочената цена е валидна за Kuga 4х2 с 1.5-литров EcoBoost двигател, 150 к.с. и Trend оборудване. При Kuga обаче има и възможност за данъчен кредит.