Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Тайфун заплашва Гран при на Япония

Тайфун заплашва Гран при на Япония

76
0

Природата може да изиграе лоша шега на Формула 1. Метеоролозите следят изключително внимателно тайфуна, който може да “пристигне” в страната точно по време на уикенда. От ФИА също го наблюдават. Засега прогнозите не са много благоприятни – за събота се предвижда силен дъжд, вероятността да вали и в неделя също е голяма. Такума Сато обясни по време на днешната пресконференция, че тайфун е минал през Япония преди няколко седмици и първият и вторият завой на пистата Сузука били напълно наводнени.
Никак не ми се иска да се случва нещо подобно и по време на състезанието, защото ще трябва да бъде спряно – допълни местният любимец.
Сузука е високоскоростна писта, като завоят 130R е един от най-бързите и трудни в календара въобще. Поради тези причини от ФИА може да бъдат принудени да отлагат или отменят тренировки заради сигурността.
Никога не е хубаво да караш на мокро, най-вече тук в Япония – заяви Ярно Трули, който ще се състезава за новия си тим Тойота. – Това е старомодно трасе, има нужда от повече зони за сигурност. По принцип дъждът не е много голям проблем, но ако е прекалено силен, аквапланингът ще ни принуди да спрем.
Видимостта не би трябвало да е затруднена по време на квалификацията, дори ако вали, тъй като тогава автомобилите излизат един по един. В същото време обаче не е изключена загубата на контрол върху воден слой дори с мокри гуми и от ФИА обмислят възможностите при подобни обстоятелства. Предполага се, че ако се наложи квалификацията да бъде отменена, пилотите най-вероятно ще са на стартовата решетка в реда, в който завършиха предходния старт.
Междувременно поредното земетресение разтърси Страната на изгряващото слънце. То бе с магнитуд 5,8 по скалата на Рихтер, като за щастие жертви и сериозни поражения няма.