Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Таймс: ФИА мери с двоен аршин

Таймс: ФИА мери с двоен аршин

38
0

Доста остри коментари се появиха след вчерашното решение на Световния съвет за автомобилен спорт към ФИА да накаже отбора на Рено с условна двегодишна дисквалификация от Формула 1. Един от най-жлъчните е в английския вестник „Таймс“, като в него направо се заявява, че федерацията не е наложила по-сурова санкция от страх екипът да не напусне Гран при.

„Управляващата спорта организация се провали в задълженията си да накаже подобаващо Рено и отбора им във Формула 1 за един от най-лошите случаи на измама в спортната история, като позволи търговски въпроси да замъглят преценката й, се твърди в материала. Дневният ред бе всичко да се стовари на Флавио Бриаторе и Пат Саймъндс, но малцина очакваха Рено да се отърват почти безплатно. Това решение е невъзможно за сравнение с глобата от $100 млн., наложена на Макларън Мерцедес преди две години за измама чрез използване на поверителни данни на Ферари.“

В коментара се допълва, че разноските, които Рено се съгласи да покрие (по разследването на ФИА) възлизат на $1,6 млн. и продължава:

„Основата на това абсурдно решение е борбата за оцеляване на Формула 1 във време на финансова криза, заради която няколко отбора бяха разпродадени, а други са на ръба да си тръгнат.

От момента, когато тази тъжна история излезе на бял свят, целта бе да се запази фокусът върху конспирацията, вината да се хвърли върху личностите в дъното на заговора и Рено да бъдат плеснати по ръката. Жестока ирония ще е, ако въпреки внимателните опити да не се ядосва френският автомобилен гигант, концернът реши да се оттегли от Формула 1 въпреки всичко.“