Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Тайсен: Не се отказахме в нито един момент

Тайсен: Не се отказахме в нито един момент

48
0

Кръг преди финала на шампионата във Формула 1 за 2009 г. в BMW Заубер настъпва време за равносметка на изминалите почти четири сезона. В Абу Даби ще е последното състезание на отбора, чието създаване стана възможно, след като доктор Марио Тайсен убеди борда на баварския концерн да купи екипа на Петер Заубер. Шефът на отдела за автомобилен спорт бе убеден, че може да се справи с хората си и като самостоятелен тим – не само като доставчик на двигатели. И доказа правотата си в голяма степен.

Пътуваме за Абу Даби със смесени чувства. Нямаме търпение да се състезаваме на новата писта за Формула 1, да усетим атмосферата там. Със сигурност обаче още с отлитането се усеща тъга. Това ще е нашето 70-о и последно състезание като BMW Заубер F1 Тийм. Като се изключи четвъртият ни, за нещастие последен сезон, съм повече от доволен от постигнатото от 2006 г. досега. В първите си три години от създаването на тима изпълнихме – дори надхвърлихме – целите, които си поставихме – категоричен бе Тайсен.

Два подиума през 2006 г. и пето място при конструкторите сложиха основите на тима, който още през 2007 г. стана третата сила на грида. През миналия сезон екипът имаше шанс дори да се бори за световните титли, но твърде рано се прехвърли върху работа по настоящата си кола.

– Естествено целият отбор е разочарован, че не успяхме да надградим представянето си въз основа на миналогодишните успехи, тъй като се надявахме пак да сме в битката за короните. Но не се отказахме в нито един момент, дори когато BMW обявиха оттеглянето от Формула 1. Това показва силния характера на екипа ни – горд е Тайсен с хората си.

Преди последната надпревара за 2009 г. BMW Заубер е със следните постижения:

2006 г. – 5-о място, 36 точки

2007 г. – 2-о място, 101 точки

2008 г. – 3-о място, 135 точки

2009 г. – 7-о място, 32 точки

1 полпозишън (Бахрейн ’08), 1 победа (Канада ’08), 17 подиума, 2 най-бързи обиколки