Начало Рали Танак очаква да се бори за победа в Аржентина

Танак очаква да се бори за победа в Аржентина

105
0
От Танак
снимка: Тойота WRC

От Танак заяви, че очаква да се бори за победа в следващата надпревара от световния рали шампионат (WRC) за 2019 г. – рали Аржентина. Тимът му Тойота се подготви едновременно за две състезания, тъй като разликата между това и кръга в Чили е по-малко от две седмици. В правилата те са определени като „свързани ралита”, което означава, че екипажите ще трябва да се състезават във втората надпревара със същите автомобили – шаси, двигател, трансмисия (включително резервните), с които ще завършат в Аржентина.

„В Аржентина взехме първа победа с тима и очакваме да постигнем същото тази година. Смятам, че би трябвало да се представим на ниво. Бързите отсечки и настилката там на теория пасват на автомобила ни. Надпреварата определено е трудна, тъй като някои секции са особено сложни и е необходимо голямо внимание. Не знам какво да очаквам от Чили. Разбрахме някои неща предварително, но всъщност ще сме наясно едва когато стигнем там”, каза Танак.

Шефът на отбора Томи Макинен сподели, че екипът се чувства уверен преди двете южноамерикански надпревари

„Аржентина е рали, което всички познават добре. От бе много силен тук миналата година, когато спечели. Знам, че Яри-Мати [Латвала] и Крис [Мийк] също харесват състезанието. Относно Чили има повече въпросителни, но това важи за всички отбори. Би трябвало условията да са добри и според мен ще паснат на автомобила ни. Проведохме тест в Португалия, за да се подготвим за предстоящите състезания. Работихме по окачването, за да подобрим сцеплението”, коментира Макинен.


Според Яри-Мати Латвала рали Аржентина е едно от най-хубавите събития в календара на WRC изобщо

„Там има толкова страст и зрители – някои отиват на къмпинг в планините и чакат рали автомобилите да преминат! Отсечките в надпреварата са чудесни. Основното предизвикателство е, че стават доста неравни за вторите преминавания. От друга страна, проверих каква е ситуацията в Чили и там не би трябвало да е толкова трудно. Няма камъни, пътищата са много чисти. Някои места всъщност ми напомнят на етапи в британските гори, когато са сухи”, обясни финландецът.


Мийк има чудесни спомени от Аржентина, където спечели първата си WRC победа – това се случи през 2015 г. Той се надява на чисто състезание, тъй като последните две надпревари не преминаха гладко за него.

„Направих тридневен тест на чакъл в Португалия и мисля, че съм в добра форма. Предстоят ни пет поредни ралита на тази настилка и във всичките – освен Чили, но то е съвсем ново – съм се представял силно”, допълни той.