Начало WRC News Танак поведе уверено след първия ден на Арктик Финландия

Танак поведе уверено след първия ден на Арктик Финландия

451
0
От Танак
От Танак; снимка: Хюндай

От Танак поведе с много силни първи две отсечки в рали Арктик Финландия, втори кръг от световния рали шампионат (WRC) за 2021 г. Естонецът бе най-бързи и при двете преминавания на Сариоярви, второто от които бе по-тъмно и на фарове. Състезателната дистанция от 31,05 км е най-дългата от всички в надпреварата.

„Знаех, че ще е трудно за гумите, затова се постарах да карам внимателно и да ги пазя. Да кажем, че съм доволен, но е твърде рано и няма причина да се отнасям. Нещата се променяха през деня, което е типично за Финландия. Балансът на колата е наред, но винаги може да се подобри, така че има върху какво да се работи.“

„В момента водим, но позицията ни в стартовия ред бе различна и всичко може да се промени утре“, обясни Танак.

В топ 4 се наредиха три Хюндая. Втори, на 16,2 сек зад Танак бе Крейг Брийн, а Тиери Нювил зае четвъртата позиция. Белгиецът бе на 29,8 сек зад лидера и на 9,4 сек зад третия в подреждането Кале Рованпера. Младият финландец бе най-добре класираният пилот на Тойота. Елфин Еванс бе пети, на 32 секунди зад Танак. След него се нареди Теему Сунинен (М-Спорт) пред Такамото Кацута (+38,8), Себастиен Ожие (+22,7), Оливър Солберг (+45,9), Гас Грийнсмит (+1:05.8 мин).

Брийн отбеляза, че е страхотно да се кара през заснежените гори по тъмно с 200 км/ч. Въпреки второто си място в общото подреждане той бе на мнение, че не се е възползвал достатъчно от добрата си стартова позиция. Оплака се и от поведението на автомобила си в последните 3-4 км на SS2.

Нювил изпробва сутринта лопатите, които организаторите задължиха всички екипажи да имат в колите си

Той бе един от неколцината, озовали се в снежни преспи по време на шейкдауна. Отсечките през деня преминаха без толкова вълнения.

„Доста бързо преминахме от сняг на чакъл. Сцеплението бе по-високо, както и износването на гумите. Първите шипове ги изгубих в шейкдауна, следобед също. Четвъртото място ни давам добра позиция за утре“, допълни белгиецът.

Според Еванс условията на трасето са се подобрявали с всеки преминал автомобил. Уелсецът бе на мнение, че се е справил прилично, предвид позицията си в стартовия ред.

„Много сме назад, така че стартът не бе идеален“, коментира Ожие. „Вероятно щеше да е по-добре, ако температурата бе по-ниска. За съжаление точно сега се оказа първата положителна стойност тази зима! Въпреки това трябва да опитаме утре и да видим какво е възможно.“