Начало Рали Танак с най-добро време в първия етап на рали Естония, Еванс и...

Танак с най-добро време в първия етап на рали Естония, Еванс и Лапи на първо място в класирането

132
0
От Танак, М-Спорт Форд
От Танак, снимка М-Спорт Форд

От Танак спечели първия специален етап на рали Естония, осми кръг за сезон 2023 в WRC. Пилотът на М-Спорт Форд беше най-бърз в 3.35-километровата отсечка около град Тарту. Въпреки това Танак не поведе в генералното класиране заради наказание, което получи след шейкдауна. Втори и трети завършиха Елфин Еванс (Тойота) и Есапека Лапи с Хюндай. Двамата дадоха идентични времена. Британецът все пак заема първото място, тъй като пръв завърши етапа.

Танак бе един от фаворитите за спечелване на рали Естония. Световният шампион за 2019 г. спечели изданията през 2014, 2018, 2019 и 2020 г. За съжаление Танак получи технически проблем в своя автомобил Форд Пума Raly1 по време на шейкдауна. Това принуди механиците да сменят двигателя, което струваше наказание от 5 мин. за естонеца, който отпадна от борбата за челните позиции.

„Бих казал, че колкото повече ми се налага да преминавам през деня, толкова повече ме боли“, каза Танак. „Шансовете ни за шампионата бяха доста малки, като се има предвид представянето ни през тази година, заради което работихме усилено за следващите две ралита. Но това беше истински ритник в топките“, добави пилотът на М-Спорт Форд.

Зад Танак се наредиха Еванс и Лапи. Двамата дадоха идентични времена и си разделят водачеството на рали Естония 2023. Трети на 0.1 сек. е Кале Рованпера с Тойота. Пилотът на Тойота спечели последните две рали надпревари в Естония. Именно тук той спечели първата си победа в WRC през 2021 г.

„Не се натоварвах прекалено много за този етап. Той беше труден, така че просто го минах чисто. Не натисках прекалено или нещо подобно“, каза Рованпера.

„Утре ще бъде интересно. Тогава трябва да натискаме малко повече от днес. Определено отварянето на пътя ще бъде голямо, голямо предизвикателство. Изглежда, че в петъчните етапи е имало много насипен чакъл, така че трябва да дадем най-доброто от себе си утре и да видим къде ще бъдем“, добави пилотът на Тойота.

Четвърти е Тиери Нювил (Хюндай), следван от Такамото Кацута (Тойота), Теему Сунинен (Хюндай) и Пиер Луи-Лубе от тима на М-Спорт Форд. Утре предстоят общо 7 етапа от тазгодишното издание на рали Естония. Очакванията са борбата да бъде доста оспорвана. За съжаление, Танак вече отпадна заради повреда в неговия автомобил на шейкдауна.