Начало WRC News Танак с шеста победа за сезон 2019, Нювил и Ожие втори и...

Танак с шеста победа за сезон 2019, Нювил и Ожие втори и трети в Уелс

575
0
От Танак
От Танак; снимка: Тойота

От Танак спечели шеста победа за сезон 2019 в световния рали шампионат (WRC). Втори и трети в 12-ата надпревара от тазгодишното първенство – рали Уелс – се класираха Тиери Нювил и Себастиен Ожие.

В края на състезанието отново валеше

Условията бяха толкова тежки, че организаторите не можаха да разположат екипите си в 20-ата отсечка и я отмениха. Преди пауърстейджа (22-ата състезателна дистанция) авансът на Танак бе 9,5 секунди пред Нювил. Ожие бе изостанал от белгийския си съперник на 23,3 сек.

Французинът атакува в последната отсечка от уелската надпревара, за да опита да вземе максимум бонус точки от пауърстейджа. Нювил внимаваше, пазейки второто място. Танак обаче потегли вихрено и претърпя два удара в началото на финалната отсечка. На първата контрола обаче бе с половин секунда по-бърз от Ожие! Авансът му се увеличи на 1,1 сек на второто засичане.

Шефът на тима му Томи Макинен смяташе, че естонецът ще е внимателен и ще преследва основно победата. Танак обаче явно бе решен да демонстрира, че наистина е най-бързият пилот този сезон. Още веднъж се подпря встрани от пътя, но на финала бе пръв и в ралито, и в последната отсечка, което му донесе максималните 30 точки (25 за победата плюс 5 бонус за най-силното време в пауърстейджа). А докато От и навигаторът му Мартин Ярвеоя вече празнуваха на финала, Макинен си пое дълбоко въздух, след като напрежението от гледането на Танак падна.

„Имах чувството, че в продължение на 4 минути изобщо не дишах!”, призна Макинен след финала

„От е невероятен, в момента е най-силният пилот от всички. За конструкторската титла трябва да атакуваме в последните две състезания.”

Самият Танак бе сдържан в изявлението си, но щастлив от успеха

„Дълги дни, къси нощи, беше много тежък уикенд. Разликата нито веднъж не скочи много. Знаех обаче, че мога да се преборя за петте точки в пауърстейджа. Остават още две ралита и нищо не е решено – много драматични събития видяхме досега в шампионата”, коментира естонецът.

След рали Уелс Танак води в генералното класиране с 240 точки. Ожие е втори с 212, а Нювил – трети със 199. При конструкторите Хюндай е начело с 340 пред Тойота с 332.

С рали Уелс приключи активната си спортна дейност Петер Солберг. Норвежецът се качи на покрива на своето Поло R5, след като приключи пауърстейджа и спечели надпреварата в категория WRC2. Понатежалият му навигатор Фил Милс предварително се бе застраховал, че няма да успее да го стори. Двамата бяха заедно през цялата си WRC кариера. Солберг взе световната титла през 2003 г., записа общо 13 победи, 52 подиума, 460 победи в отсечки в шампионата. След това кара в световния раликрос шампионат, където спечели две титли – през 2014 и 2015 г.

До края на първенството за 2019 г. остават само два кръга. Рали Каталуния в Испания е в края на октомври (от 25 до 27-ми), а надпреварата в Австралия е от 14 до 17 ноември.