Начало Рали Танак триумфира в рали Финландия

Танак триумфира в рали Финландия

482
0
От Танак
От Танак, снимка: Тойота

От Танак с Тойота Ярис спечели рали Финландия, 9-и кръг от WRC. Естонецът имаше аванс от 16.4 сек преди последния ден. В него той продължи да натиска и в крайна сметка завърши с 25.6 сек пред втория Есапека Лапи със Ситроен С3.

Танак беше най-бърз и в последната отсечка – Power stage и спечели още 5 точки за шампионата. В него той вече води с 22 т. пред шампиона Себастиен Ожие (Ситроен С3) и 25 г. пред Тиери Нювил с Хюндай i20. Двамата нямаха добро темпо през целия уикенд и останаха 5-и и 6-и.

В битката за второто място Лапи надделя над Яри-Мати Латвала с Тойота. За последния това е първи подиум за сезона.

Зад тях 4-и стана Андреас Микелсен с Хюндай. Седми след отлично каране завърши Крейг Брийн с Хюндай. За него това беше първо състезание за сезона и първо с автомобила i20.

Той се движеше на 6-а позиция, но в предпоследната отсечка получи нареждане от тима да се забави и да позволи на Нювил да мине пред него в класирането. Осми е Теему Сунинен с Форд Фиеста, а 9-и и първи в клас WRC Pro Кале Рованпера с Шкода Фабия R5.

„Беше голям уикенд за нас, каза Танак след финала. – Мисля, че лятната пауза дойде в правилното време, тъй като бях много разочарован след състезанието в Сардиния. Сега постигнахме перфектния резултат. Трябва да продължим по същия начин. Остават още 5 ралита до края на сезона и имаме много работа за вършене.“