Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Таво Хелмунд съди организаторите на Гран при на САЩ

Таво Хелмунд съди организаторите на Гран при на САЩ

42
0
Бърни Екълстоун,Таво Хелмунд

Ситуацията около Гран при на САЩ отново е на път да се нажежи, след като стана ясно, че Таво Хелмунд съди организаторите на надпреварата.

Формула 1 трябва да се завърне в Северна Америка през ноември тази година и след сериозна несигурност, строежът до Остин бе възобновен. Хелмунд, който бе промоутърът в първоначалния вариант и притежаваше договора за домакинство, е завел дело срещу партньорите си в проекта Боби Епщайн и Ред Маккоумбс – тексаските бизнесмени, за които се смята, че осигуриха нужните средства.

Стойността на пистата Съркюит ъф ди Америкас (СОТА) се изчислява на между 300 и 250 млн. долара. В иска се посочва, че идеята за цялото мероприятие принадлежи на Хелмунд и той я е разработвал повече от две десетилетия. Неговите връзки, се твърди в изложението, са в основата на осигуряването на правата за провеждане на кръг от F1 (Таво е близък приятел с Бърни Екълстоун и има опит и в други автомобилни надпревари).

Според Хелмунд бившите му партньори са осъществили противозаконни действия, вследствие на които са придобили изцяло проекта. Неговият контракт бе прекратен от Екълстоун заради забавяне плащанията на домакинската такса ($23 млн. за 2012 г.) и бе направен нов договор с хората, посочени в иска.

Понастоящем Тамо притежава 20,58% от организацията, занимаваща се с организацията на строежа, състезанието и всички останали дейности покрай него. Той твърди също така, че не е получавал заплатата си от септември 2011 г. (възлизаща на половин милион долара годишно).

Хелмунд иска посредством съда пълна ревизия на счетоводството на СОТА, както и обезщетение, чиято стойност не се споменава.

Засега реакция от организаторите липсва.