Начало Автомобили Team Peugeot TotalEnergies печели своя първи подиум в 6-те часа на Монца

Team Peugeot TotalEnergies печели своя първи подиум в 6-те часа на Монца

127
0
#93 PEUGEOT 9X8

Жан-Ерик Верн, Микел Йенсен и Пол Ди Реста с PEUGEOT 9X8 спечелиха трето място в 6-те часа на Монца. Това е първи подиум за Team Peugeot TotalEnergies, постигнат една година след дебюта в серията Hypercar.

Двата френски отбора стартираха много добре, избягвайки инцидент на първия завой. Микел Йенсен бе зад волана на #93 PEUGEOT 9X8 и Нико Мюлер на борда на #94. #93 PEUGEOT 9X8 остана в челната тройка през по-голямата част от състезанието, като дори водеше и се бори с фаворитите в състезанието Toyota и Ferrari. Микел Дженсън, след това Жан-Ерик Верн и Пол Ди Реста направиха чисто състезание, поддържайки постоянно темпо.

След своя дебют на същата писта миналия сезон, Team Peugeot TotalEnergies сега пресече финалната линия на трета позиция. За #94 PEUGEOT 9X8 състезанието не мина гладко. След добър старт на Нико Мюлер, при Густаво Менезес се появи проблем с ускорението и колата трябваше да влезе в бокса. Тя се върна бързо на пистата, но на задна позиция. Лоик Дювал в края на състезанието даде всичко от себе си, за да спечели няколко позиции и в крайна сметка френският пилот видя флага на 11-та позиция.

6-те часа на Монца и подиума са резултат от упоритата работа и воля на целият екип, в продължение на няколко месеца. Надеждността и производителността на PEUGEOT 9X8 показа, че вече може да се бори с лидерите в света на FIA Шампионат по издръжливост. Шестият кръг на FIA WEC ще се проведе във Фуджи (Япония) от 8 септември, след заслужена лятна почивка за целия екип на Peugeot TotalEnergies.

Какво сподели екипът:

Оливие Янсони – технически директор на Peugeot Sport:
„Този резултат е съвсем логичен, предвид  темпото, което имахме по време на свободните тренировки. Знаехм, че за да го постигнем, трябваше да направим почти перфектно състезание. #93 е на подиума, но с екипни усилия. #94 също беше много конкурентен и позволи на Peugeot Sport да събере още важни данни. Можеше да завърши и на подиума без техническия проблем, което ни напомня колко труден е този спорт. Върнахме се тук, в Монца, една година след дебюта си и този резултат ни дава допълнителен стимул. От спортна гледна точка все още имаме две състезания, които можем да спечелим, така че ето нашата нова цел за края на сезона.”

Жан-Ерик Верн – #93:
„Изключително съм щастлив за този подиум, първият ни заедно в Hypercar серията с PEUGEOT. Имахме труден старт в началото на сезона, но отборът работи неуморно и този подиум показва, че цялата упорита работа започва да се отплаща. Това ще ни мотивира още повече да продължим да работим, да получаваме подобни резултати и да се надяваме на победа преди края на сезона.“

Пол Ди Реста – №93:
 „След Льо Ман имахме огромна положителна енергия. Беше невероятно да подготвим колата за това състезание, знам колко трудно беше. Нямахме перфектен уикенд, но успяхме да се докажем. Имаме още работа за вършене, но браво на целия екип.“

Микел Йенсен – №93:
„Не бих казал, че очаквахме този резултат, когато започнахме уикенда, но в тренировъчните сесии видяхме, че имаме добро темпо и всичко се получаваше добре. Имахме страхотен старт, спечелихме  позиции и всичко беше свързано с това да останеш отпред, да следиш гумите и да не вземаме погрешни решения. Мисля, че успяхме да избегнем всяка грешка и това е причината да сме на подиума.“

Густаво Менезес – #94:
„Щастлив съм да видя наш автомобил в топ 3. Бяхме доста стабилни на пистата, но получихме проблем със скоростния лост в края на пилотирането на Нико. Решихме, че можем да продължим, но за съжаление след няколко обиколки трябваше да се върна в бокса, тъй като не можех да ускоря. В този момент на пистата темпото беше наистина добро, но очевидно нямаше какво да направим, така че продължихме да се състезаваме и продължих  да трупам полезни обиколки, които да ни помогнат в следващото състезание.