Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Технически проблем довел до катастрофата на Маса, Грожан наказан с 10 места...

Технически проблем довел до катастрофата на Маса, Грожан наказан с 10 места за Канада

95
0
катастрофа,Ромейн Грожан,удар

Проблем в автомобила е причината за втората катастрофа на Фелипе Маса, която се случи по време на Гран при на Монако, обяви техническият директор на Скудерията Пат Фрай.

Бразилският пилот се блъсна в бариерите на първия завой по същия начин както и в последната свободна тренировка. В събота екипът му не успя да поправи болида навреме за квалификацията и Фелипе изобщо не се появи на трасето. Това означаваше, че вчера стартира от дъното на колоната. В Монако подобна позиция е много лоша, тъй като изпреварванията са почти невъзможни.

Преди всичко съм доволен, че Фелипе е добре. Инцидентът му приличаше много на случилия се в третата свободна сесия, но всъщност двете катастрофи са различни. Тази в състезанието изглежда е резултат от проблем в предната лява част на болида. Твърде рано е да се каже точно какво е станало. В следващите няколко дни в Маранело ще се постараем да открием точната причина – обясни Фрай.

Що се отнася до надпреварата като цяло, то техническият шеф на Скудерията заяви, че е било невъзможно да се намери пролука, за да изведе Фернандо Алонсо извън трафика.

Освен това колите за сигурност и червеният флаг означаваха, че процесията продължи до края и позволи ограничени възможности за изпреварване – допълни той.

Самият Маса пусна своя снимка в Туитър акаунта си с вдигнат палец, демонстрирайки, че е добре.

В болницата ми направиха всички видове прегледи и за щастие нещата са наред. Добре съм, единствено малко ме боли врата, но не е нещо сериозно. Сега ще се постарая да вляза във форма и да съм на 100% готов за Монреал. Искам да оставя този уикенд зад гърба си и да мисля положително за останалата част от сезона – каза бразилецът.

Ромейн Грожан пък бе санкциониран заради предизвикания от него инцидент, при който пилотът на Лотус буквално торпилира Даниел Рикиардо (Торо Росо). Французинът ще бъде преместен 10 места назад на грида за Гран при на Канада.

След състезанието в Монако се появи слух, че Лотус обмисляла да дадат малко почивка на Грожан. На въпроса дали той ще бъде заменен за следващия старт обаче, шефът на тима Ерик Булие бе категоричен:

– Не!

Самият Грожан обясни, че от неговата гледна точка Рикиардо имал грижи със задните си гуми.

Следвах го кажи-речи през всичките 61 обиколки, но бях изненадан от ранното му спиране в средата на пистата и нямаше къде да отида. Истинските щети обаче бяха причинени още в квалификацията, когато не стигнах Q3. Тогава пак Даниел ме задържа, но въпреки това намерението ми никога не е било да приключа състезанието си в задната част на неговата кола! – каза пилотът.