Начало Автомобили Технологията Autonomous Drive на Nissan снаграда в Япония

Технологията Autonomous Drive на Nissan снаграда в Япония

19
0
Autonomous Drive,nissan

Технологията „Autonomous Drive“ на Nissan Motor Co., Ltd. спечели най-голямото отличие Гран при на CEATEC  Innovation Awards. То бе присъдено от жури от независими журналисти от САЩ, работещи в сферата на IT и потребителската електроника.

Наградата отдава заслуженото на най-добрите технологии, продукти и услуги, изложени на CEATEC JAPAN 2013. Журито, съставено от журналисти, оцени експонатите на CEATEC в няколко категории, за да определи най-добрия, фокусирайки се върху тяхното потенциално влияние върху пазара в САЩ, отговаряйки на новите клиентски нужди, функционалност, иновативност и дали изложените технология, продукт или услуга предлагат уникално решение на тези нови нужди.

Така Nissan спечели наградата за пръв път като отличието се присъжда на автомобилна компания за първи път.

Технологията „Autonomous Drive“ на Nissan спечели и специалната категория „Smart mobility“.

Журито връчи наградата Гран при като сподели:“ Tехнологията на Nissan „Autonomous Drive“ ще бъде от голяма полза за бъдещото общество, намалявайки пътно-транспортните инциденти и смъртни случаи, предотвратявайки задръстванията и допринасяйки за намаляване на влиянието върху околната среда чрез подобряване разхода на гориво“.

Nissan разкри напредналия стадий на развитие на своята технология през август, когато компанията пое ангажимент да е готова с множество, готови за производство Autonomos Drive автомобила до 2020 г. Системата ще бъде въведена в моделната гама в рамките на две поколения модели.

Технологията Autonomous Drive на Nissan е продължение на „Safety Shield“, която дава 360-градусов обзор около автомобила за избягване на препятствия при маневриране, издава предупреждения към водача за автомобил в сляпата точка, както и ако се напуска пътното платно без изрично желание на шофьора и засича движещи се обекти при движение на заден ход. Тя е базирана на философията, че всичко необходимо трябва да е на борда на автомобила.

 „Желанието на Nissan Motor Company да оспори конвенционалното мислене и да подтикне развитието – това е, което ни различава,“ каза Карлос Гон, Изпълнителен директор и председател на Nissan. „През 2007 дадох обещание, че – до 2010 – Nissan ще продава масово автомобили с нулеви вредни емисии. Днес, Nissan LEAF е най-продаваният в историята електрически автомобил. Сега се ангажирам с това, че до 2020 ще сме готови да представим новаторска технология, Autonomous Drive, и ние сме на път да я реализираме.“

Nissan демонстрира широчината на възможностите на своята автономна технология за управление за пръв път по време на Nissan 360, огромно тестове шофиране и събитие за взаимодействие между акционерите, провеждано в Южна Калифорния. Лазерни скенери, Around View Monitor камери, както и развит изкуствен интелект, са монтирани в автомобили Nissan LEAF, които да им помагат за справяне със сложни пътни сценарии от реалния живот. Технологията, демонстрирана по време на Nissan 360 означава, че автомобилът може да се движи автономно на магистрала – без карта. Тя може да се интегрира и със стандартна навигационна система в автомобила, за да може колата да знае къде да завие, за да достигне до крайната си точка на пътуване.

Революционна концепция като автономното шофиране ще окаже влияние върху дизайна и конструкцията на автомобилите. Така например, за избягването на сблъсък чрез намесата на машина, с възможност за по-бърза реакция и по-сложни движения от човек-шофьор, ще постави нови изисквания върху шасито и тракшън контрола. Nissan впряга 80 години опит в изследванията и развитието, за да създаде комплексно решение за автономно шофиране. 

Автомобил, който се грижи за вас

Шест милиона катастрофи в САЩ годишно струват $160 млрд. и се класират като основната причина за смърттта на 4-34-годишните. И 93% от инцидентите в САЩ са причинени от човешка грешка, най-често невнимание.

Днес, с Autonomous Drive, Nissan има технологията да засича и реагира на ситуации, причиняващи тази трагедия.

В бъдеще Аutonomous Drive ще означава и по-малка намеса от страна на водача; щатските шофьори прекарват средно 48 минути дневно на път – стотици часове годишно, които могат да се използват по-продуктивно. 

За възрастните или тези с увреждания, Autonomous Drive предлага друга полза: истинска независимост и мобилност за всички.