Начало Автомобили Технологията SkyActiv дебютира у нас с Mazda СХ-5

Технологията SkyActiv дебютира у нас с Mazda СХ-5

184
0
Mazda,SkyActiv,СХ-5

За разлика от повечето автомобилни производители, които избраха развитието на хибридни и чисто електрически задвижвания, японците от Mazda решиха да не инвестират солидни суми в разработката на аналогични собствени технологии. Защото инженерите от Хирошима са уверени, че е рано да се пенсионират традиционните двигатели с вътрешно горене, които също могат да бъдат чисти, икономични и мощни.
Така през 2011 г. Mazda демонстрира пред света своята философия, наречена SkyActiv, която включва нов подход към проектирането и производството не само на двигатели, но и каросерии, скоростни кутии и окачване.
В новия компактен кросоувър СХ-5, който вече се предлага на нашия пазар, дебютира и пълния набор съставляващи на пакета SkyActiv. Така например каросерията е по-лека, но и по-здрава, трансмисиите също са олекотени и работят с по-малки загуби, а агрегатите са станали по-ефективни.
Те са вградени в тяло, оформено в корпоративния дизайнерски език Kodo (Дух на движението).
За задвижване се използват два агрегата- 2,2-литров дизел с двустепенен турбокомпресор и мощности 150 и 175 к.с. и бензинов 2,0 литра със 165 к.с. Те гарантират 15-20% по-нисък разход на гориво в сравнение с предшествениците си.
На пазара СХ-5 се предлага в две версии – със задвижване само на предните колела или 4х4, оборудван с механична или автоматична 6-степенна скоростна кутия.
Духът на движението Kodo се усеща и в интериора, изпълнен с внимание към детайлите. Материалите са меки и приятни при допир и заедно с матово-хромовите детайли придават усещане за високо качество. Салонът е комфортен и удобен, с максимална, премислена до най-дребния детайл функционалност. Интерфейсът човек-автомобил предоставя информацията в интуитивна и лесна за възприемане форма.
Голямото за компактните размери междуосие от 2,7 м. е осигурило достатъчно място за пътниците отзад, а багажникът с обем 500 л. е един от водещите за класа.
В списъка със стандартното и опционално оборудване са включени различни нови системи за активна безопасност – следене на пътната маркировка, автоматично спиране пред препятствие, мониторинг на мъртвите зони, адаптивни светлини и др.
Цените за модела на нашия пазар варират от 45 до 70 хил. лв. (с ДДС), като се предлага и възможност за данъчен кредит.