Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Тестът на мокри гуми преместен за днес

Тестът на мокри гуми преместен за днес

539
0
машина,писта

Тестът на мокрите гуми на Пирели бе преместен за днес след преценка на метеорологичните условия на пистата Херес. Доставчикът за Формула 1 предвиди изпитания на тези спецификации в петък, като уточни, че промяна на времето може да доведе до изменение на програмата.

Гумите на италианската компания са променени за сезон 2014 г. с оглед новите системи за задвижване и цялостните промени в болидите. При спецификацията за мокро трасе са преработени задните, за да се намали авкапланингът. Понастоящем те могат да изхвърлят 65 литра вода на секунда при пълна скорост, а предишният вариант бе 60 л. Има и нова смес, която е в състояние да работи както в условия на мокър, така и при такива на изсъхващ асфалт. По този начин се постига доближаване до интермедиите.

Тази сутрин пистата Херес бе мокра след валелия през нощта дъжд. В течение на деня тя ще бъде допълнително мокрена, за да се проведат изпитанията.

Първият ден тестове на новите коли с турбомотори и допълнителни системи за задвижване пък бе определен като началото на нова ера в историята на Формула 1. Неминуемо обаче бе направено сравнението, че в началния ден проби миналата година екипите са направили 657 обиколки, докато вчера бройката бе едва 93 за 8 коли, две от които бяха с 3 (Себастиан Фетел, Ред Бул) и 1 (Маркус Ериксон, Катерам). Макларън изобщо не излязоха заради технически проблем, докато Уилямс и Катерам успяха да изкарат CT05 и FW36 на трасето много късно следобед.

Днес по програма Фетел и Ериксон продължават работата за екипите си. Останалите пилоти са: Нико Розберг (Мерцедес), Кими Райконен (Ферари), Дженсън Бътън (Макларън), Серхио Перес (Форс Индия), Естебан Гутиерес (Заубер), Данил Квят (Торо Росо) и Валтери Ботас (Уилямс). Очаква се Маруся също да се присъединят към тренировките, след като технически проблем ги забави в базата им в Бенбъри.