Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен начело след края на първата част от днешните изпитания в Бахрейн

Верстапен начело след края на първата част от днешните изпитания в Бахрейн

6785
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен оглави класирането през първата половина от ден №1 от предсезонните тестове в Бахрейн. Пилотът на Ред Бул записа обиколка за 1:32.548 мин. Втори и трети финишираха Шарл Льоклер с Ферари и Фернандо Алонсо с Астън Мартин.

Бахрейн е домакин на официалните предсезонни тестове за сезон 2024 в F1. Изпитанията се провеждат на добре познатата писта „Сахир“ с дължина 5.412 км и разположена недалеч от столицата Манама.

Първи на трасето излезе Джордж Ръсел от Мерцедес. Зад него бяха Фернандо Алонсо, Валтери Ботас, Александър Албон, Макс Верстапен, Шарл Льоклер, Кевин Магнусен, Юки Цунода Естебан Окон. Малко след тях се присъедини и Оскар Пиастри.

Времето в началото на първия ден тестове беше сухо, слънчево и горещо. Температурата на въздуха беше 24 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 35. Вероятността за валежи по време на изпитанията в Бахрейн е на практика нулева. Съвсем очаквано, автомобилите използваха аеро рейки с цел събирането на повече данни от пистата, които после да бъдат сравнение с тези в симулатора и въздушния тунел

Алонсо поведе след първите 30 мин. от тестовете. Пилотът на Астън Мартин записа време за 1:33.822 мин. Льоклер на свой ред подобри времето на Алонсо след края на първия част тестове в Бахрейн. Състезателят на Ферари направи обиколка за 1:33.658 мин. Трети бе Ботас, следван от Албон и Цунода.

Малко повече от 30 мин. по-късно Алонсо отново поведе в класирането с време, по-добро с поне две десети от това на Льоклер. Двукратният световен шампион правеше възможно повече обиколки с новия болид на Астън Мартин. В същото време Верстапен натисна малко повече и записа време за 1:33.065 мин. Нидерландецът е фаворит за спечелването на първия старт за сезона, както и за шампионата като цяло.

Верстапен продължаваше да води 2 часа преди края на първата тестова сесия за сезон 2024 в F1. Зад пилота на Ред Бул се намираха Льоклер, Алонсо, Ботас, Цунода, Албон, Магнусен, Пиастри, Ръсел и Окон. Това бяха състезателите, които участваха в сутрешната сесия в Сахир.

Цунода водеше в класацията за най-голям брой направени обиколки на пистата в Сахир. Втори и трети бяха Верстапен и Алонсо. В дъното пък се намираха Льоклер, Пиастри и Ръсел, които бяха завъртели по-малко от 25 тура. В същото време температурата на въздуха и асфалта започна да се покачва.

В следващия половин час нямаше голяма активност. По пистата в Бахрейн се движеха Льоклер, Ботас и Пиастри. В същото време Ръсел продължаваше да прекарва много време в бокса на Мерцедес. Механиците на Уилямс пък работеха по болида на Албон. Англо-тайландският състезател мина през зоната за сигурност около десети завой, за да избегне контакт с Окон.

Верстапен подобри още веднъж времето си и се затвърди на първото място. Пилотът на Ред Бул закова хронометъра за 1:32.548 мин. или с близо 7 десети по-добро време от това на Льоклер. В топ 5 влизаха още Алонсо, Пиастри и Цунода. Сериозно впечатление направиха някои части от колата на Верстапен

В последния час пилотите продължаваха да трупат километри и да се адаптират към новите си автомобили. Верстапен продължаваше да води с време за 1:32.548 мин. Втори беше Льоклер, следван от Алонсо, Пиастри, Цунода, Ботас, Албон, Окон, Ръсел и Магнусен. Някои от състезателите натискаха повече и излизаха извън трасето в Бахрейн.

Около 20 мин. преди края на първата сесия за днешния ден Албон спря своя болид в първия сектор на трасето заради технически проблем. Това доведе до развяване на жълти флагове. В крайна сметка автомобилът на Уилямс бе прибран от маршалите и позволи сесията да продължи нормално.

Верстапен в крайна сметка запази първото място след приключването на сутрешната сесия от ден №1 тестове в Бахрейн. Втори и трети финишираха Льоклер и Алонсо. Следващите две места бяха заети от Оскар Пиастри и Юки Цунода. Шести остана Джордж Ръсел. Топ 10 допълниха Валтери Ботас, Александър Албон, Естебан Окон и Кевин Магнусен. Малко по-късно днес предстои втората тестова сесия за днешния ден.