Начало Други Тиаго Монтейро минава на Eau Rouge с най-бързата косачка в света

Тиаго Монтейро минава на Eau Rouge с най-бързата косачка в света

75
0

Пилотът на Castrol Honda World Touring Car Team Тиаго Монтейро премина през легендарния завой Eau Rouge (Червената вода) и изкачването след него на пистата Спа Франкоршамп. Той смени комфорта и изтънчеността на неговата Honda Civic WTCC за суровата и агресивна сила на най-бързата косачка в света.

Въпреки много мократа писта, над която преди това вилня силна буря, бившият пилот от Формула 1, се качи на Honda Mean Mower с обем на двигателя  1000 куб. см, мощност 109 к.с., и премина през най-известния завой в света на моторните спортове със скорост от 130 км/ч. След това Тиаго искаше да види как косачката си върши работа, като малко покоси тревата около пистата, а след това направи няколко донута, за да зарадва събралите се зяпачи.

Тиаго се възползва от опита си с автомобилите, като обаче го приложи на нещо по-различно, което обслужва градината и поляната. Монтейро коментира:  Състезавал съм се на Спа с много модели и категории коли, но това е малко по-различно. Косачката е бърза, много бърза и доста чувствителна, с която трудно поддържам темпо. С такава огромна мощност и ускорение, трябва много сериозна концентрация, за да се заеме с Eau Rouge , особено на такова мокро трасе.
Mean Mower на Honda наскоро официално бе призната за най-бързата косачка в света, като достигна 187.60 км/ч. като подобри предишния световен рекорд на Гинес с близо 45 км/ч. Поставянето на рекорда стана пред наблюдател на GUINNESS WORLD RECORDS в Тарагона (Испания) на 8 март.

Идеята е тази косачка да демонстрира духът на иновациите на Honda и наследството на компанията в моторните спортове, да прави нещо повече и по–различно, което не е само за автомобилите. Mean Mowerе е проектирана и построена във Великобритания от партньора на Honda в британския шампионат за туристически автомобили ( BTCC ) – Team Dynamics. Екипът преработи Honda HF2620 Lawn Tractor, като добави едно изцяло ново сглобяемо шаси, изработено по поръчка от хром-молибденова стомана , за осигуряване на солидна, безопасна, но и много лека платформа. Беше използван двигател 1000 куб. см от Honda VTR Firestorm , заедно с поръчково окачване и колела от състезателно ATV.  В резултат на това забележително инженерно постижение, целта е косачката да постигне максимална скорост над 209 км/ч. при тегло 140 кг, и въртящ момент от 96 Нм. Ускорението от 0 до 100 км/ч. е само 4 секунди.