Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Тимът на Ферари не е бил допуснат до среща на производителите на...

Тимът на Ферари не е бил допуснат до среща на производителите на задвижващи системи

2319
0
Шарл Льоклер, Ферари
снимка: Георги Тодоров/LAP

Екипът на Ферари не е бил допуснат до скорошна среща на производителите на задвижващи системи за Формула 1. Информацията е на уебсайта racingnews365.com. На Скудерията е било заявено, че няма да участва в подобни събирания, докато не се регистрира официално за участие в световния шампионат на Формула 1 при новите технически правила, влизащи в сила от 2026 г. От Маранело все още не са го сторили, защото искат ясно определение кой ще бъде приет като нов производител. Причината за тревогата на Ферари е Ред Бул Пауъртрейнс. В италианския тим са убедени, че няма как да не се осъществява някакъв технологичен трансфер при работата с Хонда. Взаимоотношенията на компанията от Милтън Кийнс и японския производител за бъдещето също така все още не са уточнени.

Срещата се е състояла преди коледно-новогодишните празници – на 15 декември. Говорител на Ферари е заявил на молбата за коментар, че „няма отговор“ на въпроса дали представителите на тима не са били допуснати до нея. Посоченото условие било Ферари да се регистрира като производител. Според racingnews365.com от Маранело са го сторили вследствие на случилото се

Ситуацията с производителите на задвижващи системи спрямо влизащите в сила от 2026 г. технически правила все още не е напълно ясна. Първоначалният срок, до който желаещите да участват трябваше да се регистрират, бе 15 октомври 2022 г. Той бе спазен единствено от Ауди. Вследствие на това ФИА го удължи до края на ноември. До тогава регистрации вече имаха още Мерцедес HPP, Ред Бул Пауъртрейнс, Алпин и неочаквано – Хонда. Японският производител се записа самостоятелно, без партньори. Освен това от Токио изрично уточниха, тази регистрация не означава, че задължително ще се върнат във Формула 1. Хонда просто си „запази място“, за да може да участва в последващи дискусии и си даде време да завърши проучванията си.

Ферари така и не се регистрира до изтичането и на втория срок. Към края на 2022 г. имаше информация за възможно вето от страна на Скудерията ако Ред Бул Пауъртрейнс бъде безусловно приет за нов производител. Подобен статут гарантира повече средства в началото и по-дълго време за изпитания

Не е ясно обаче дали от Ферари са получили някакви уверения относно чийто и да било статут. Хелмут Марко заяви по-рано, че от Ред Бул Пауъртрейнс така и не могат да се разберат с Хонда за това кой какво би произвеждал от 2026 г. нататък. Смята се, че японският производител може да участва самостоятелно, дори отново се говори за заводски тим на Хонда. Към Ред Бул Пауъртрейнс пък проявявали интерес от Форд. Смята се, че и Хюндай иска да влезе в F1, но не е ясно под каква форма.