Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Тимовете ще обсъждат опростяване на правилата

Тимовете ще обсъждат опростяване на правилата

30
0

Отборите от Формула 1 ще се съберат да обсъдят опростяване на правилата в спорта, опасявайки се от това, че ставайки твърде много като количество и доста сложни, регулациите отблъскват феновете. Напоследък налагането на наказания на дадени пилоти и в същото време спестяването на санкции на други за много близки провинения предизвика сериозно недоволство от зрители и състезатели.

До подобни реакции доведоха и наказания за Розберг във Великобритания и Бътън в Унгария, където пилотите имаха сериозни проблеми със съответно скоростната кутия и хидравличното налягане, които бяха счетени от отборите за критични и затова получиха инструкции как да се справят. Но според стюардите на ФИА това не е било така и двамата получиха санкции.

„Мисля, че имаме нужда от правила, измислени със здрав разум, но може би във Ф1 това не съществува, заяви спортният директор на Ред Бул Кристиан Хорнер. – Така беше при радио комуникацията с Дженсън Бътън. Не видях какво беше казано и съобщено, но ние имаме твърде много правила и правим нещата твърде сложни за феновете. Мисля, че трябва те да останат прости, за да може обикновен зрител да разбере какво се случва.”

На подобно мнение е и спортният шеф на Ферари Маурицио Аривабене: „По мое мнение със сигурност трябва да изчистим всички неясни области в правилата. Ако имаш такива, никога не знаеш накъде отиваш и започваш да ходиш наляво и надясно. Моят президент (Серджо Маркионе) повдигна въпроса още преди година. Той каза ясно, че имаме твърде много сложни неща. Ясни и прости правила могат да помогнат на спорта.”