Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Тод: Не мога да променя разпределението на парите в спорта

Тод: Не мога да променя разпределението на парите в спорта

40
0
Жан Тод

Президентът на ФИА Жан Тод заяви, че не той е човекът, който може да промени разпределянето на парите във Формула 1. Бърни Екълстоун отговаря за комерсиалната страна на спорта и той се разпорежда със сделките, свързани с отборите в спорта. Французинът призна, че е безсилен по темата за разпределението на печалбите.

„ФИА няма какво да направи по този въпрос, заяви Тод. – Това е съюз между отборите, производителите и хората, които държат комерсиалните права на спорта. Видимо е, че има проблем, ако даваш най-много пари на най-богатите и даваш най-малко на най-бедните, тогава познайте какво става? Но аз знам много добре къде имам силата да направя нещо, но този случай аз нямам правото да кажа дайте толкова пари на този отбор и толкова на другия. Не е в нашите ръце това право.“

В момента големите отбори взимат най-много пари, а отборите в дъното на колоната получават най-малко, което в доста случаи не е достатъчно за тях дори да оцелеят в шампионата. В края на 2014 г. Катерам и Маруся на практика фалираха и целият спорт беше в опасна ситуация. Впоследствие отборът на Катерам спря да съществува, като същата съдба щеше да последва и Маруся, ако в последния момент не бяха спасени.