Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Тод обяснява лично положението в Бахрейн

Тод обяснява лично положението в Бахрейн

29
0
Гран при на Бахрейн, Сахир
снимка: Ферари

Президентът на ФИА Жан Тод се появи лично на пистата край Шанхай и проведе серия от срещи с шефовете на екипи, в центъра на вниманието на които със сигурност на първо място е била темата Бахрейн. Шефът на Макларън Мартин Уитмарш заяви, че срещата им е била лична и не би искал да изнася пред медиите какво точно са говори, както и какви допълнителни мерки за сигурност биха могли да бъдат взети около състезанието в страната, в която политическите вълнения продължават.

Уитмарш няколко пъти подчерта, че Формула 1 все пак е спорт, посещаващ доста различни държави и в Бразилия например стресът за всички е не по-малък заради високото ниво на престъпност в Сао Пауло.

Що се отнася до човешките права, има полемика по този въпрос и в други държави и спортът не бива да се въвлича в нея – изключително дипломатичен бе бившият служител на Бритиш Аероспейс. – Ние сме спортен тим, който има пред себе си шампионат от 20 състезания, одобрени и подготвени от ФИА и от носителя на търговските права и нямаме причина да не изпълняваме своя ангажимент – продължи Уитмарш. – Нашият фокус в момента е напълно върху състезанието утре и едва от понеделник ще насочим вниманието си към предстоящото в Бахрейн.

Уитмарш деликатно отклони въпроса на Адам Купър как лично той като човек и шеф на тим се чувства, че носи отговорност за 60-70 човека, които ще заведе в Бахрейн. Началникът на Макларън отново се позова на специфични състезания като тези в Бразилия, Индия и с усмивка обясни, че и с карането на шофьора си в Шанхай не може да е сигурен.

Въпросът с участието в Бахрейн е абсолютно идентичен както и миналата година, но тогава Формула 1 отмени състезанието там, и то под натиска на отборите. Сега обаче те видимо не изразиха категорична позиция да не се пътува, защото се спекулира, че този път и вноските за състезанието нямаше да постъпят в касите на носителя на търговските права и от там част от тях – в тимовете.