Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Тод защити връщането на Бахрейн, Екълстоун си промени мнението

Тод защити връщането на Бахрейн, Екълстоун си промени мнението

29
0
Бърни Екълстоун

Президентът на ФИА Жан Тод защити решението на Световния съвет за автомобилен спорт да върне Гран при на Бахрейн в календара, но пък управляващият търговските права на Формула 1 Бърни Екълстоун явно е променил мнението си по въпроса.

Французинът заяви в интервю за английската ВВС, че ситуацията в кралството се е стабилизирала, вследствие на което съветът е взел единодушно решение да възстанови надпреварата.

Посланието, идващо от Бахрейн, е за мир, за подобряване на ситуацията в целия район там. Аз смятам, че като спортна организация трябва да подкрепим тези усилия. Ако имаме ясни доказателства, че съществува риск, е ясно, че ще обмислим всичко внимателно – заяви Тод.

Президентът на международната автомобилна федерация странно заговори за сигурността по пътищата, когато бе запитан дали хората, пътуващи за стартовете от Формула 1, могат да се чувстват сигурни в близкоизточната държава.

Решението на съвета предизвика протести и недоволство, като един от най-сериозните противници на провеждането на състезанието е пилотът на Ред Бул Марк Уебър.

Не се чувствам добре да карам в събитие в страна, където – въпреки уверенията в обратното – има такова напрежение – каза австралиецът, като според него в подобни ситуации хората трябва да бъдат поставяни пред спорта.

Коментирайки споделеното от Марк, Тод заяви, че би го поканил да види със собствените си очи какво е положението в Бахрейн.

Отборите също не са доволни от случващото се, но засега няма официална позиция от никой от тях. Днес се очаква реакция от страна на асоциацията им FOTA, но трябва да се има предвид, че Стефано Доменикали гласува като шеф на Ферари за връщането на Бахрейн в Световния съвет. Присъстващият Виджай Маля обаче е там като представител на Индия, а не на екипа си Форс Индия, но и неговият вот бе положителен.

Може би най-големият поддръжник на връщането в календара на старта Бърни Екълстоун пък като че ли промени мнението си тотално. Според британския Телеграф той е писал на 12-те отбора, подканяйки ги да изразят несъгласие с решението на съвета и да искат прегласуване. Само допреди няколко дни англичанинът упорстваше, че е хубаво състезанието все пак да се проведе през 2011 г.

В същото време бившият президент на ФИА Макс Мозли бе категоричен, че Формула 1 е спорт и заради това не бива да участва в политически борби. Според него режимът в Бахрейн иска да използва Гран при, за да покаже, че в държавата нещата се успокояват. Макс заяви още, че ако стартът наистина се случи, това ще струва скъпо на F1.